DOM ZDRAVLJA ZENICA: Nabavka opreme u IMPHACT projektu

Dom zdravlja Zenica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

JU „Dom zdravlja“ Zenica učestvuje u projektu IMPHACT u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji ima za cilj da unaprijedi sistem palijativne njege koja na našem području nije razvijena kao u državama Evropske unije.

Naša ustanova je jedan od partnera u projektu IMPHACT, u kome također učestvuju glavni partner „Dom zdravlja“ Metkovići, te partneri Dom zdravlja „Ljubuški“ i JZU „Dom zdravlja“ Podgorica.

U okviru ovog projekta, unaprijedit ćemo sistem zdravstvene zaštite koju našim pacijentima pružamo, dobit ćemo potrebnu medicinsku opremu te se upoznati sa iskustvima iz palijativne njege kod naših partnera, kao u Poljskoj i Portugalu.

U okviru projekta IMPHACT JU „Dom zdravlja“ Zenica je dana 13.09.2021. godine od izabranog ponuđača u skladu sa PRAG procedurom Evropske unije dobila medicinsku opremu u vrijednosti od 181.000,00 KM bez obračunatog PDV-a.

Kako bi se unaprijedio sistem zdravstvene zaštite na području Grada Zenice, Dom zdravlja Zenica će nakon instalacije i obuke staviti u funkciju 17 aparata:

-Dva portabilna ultrazvuka

-Dva EKG portabilna aparata 12-kanalna

-Dva pacijent monitora

-Dva automatska eksterna defibrilatora

-Jedan aparat za stimulaciju mišića i liječenje inkontinencije

-Jedan aparat za magnetnu terapiju

-Jedan defibrilator

-Jedan analizator koagulacije

-Jedan analizator urina

-Jedan analizator HbA1c

-Jedan laboratorijski mikroskop

-Jedna laboratorijska centrifuga

-Jedan analizator za gasni i acido bazni status

„Mi nastavljamo da radimo sa drugim partnerima u projektu IMPHACT, kako bi palijativna njega na ovom području dobila značaj koji treba da ima u savremenom sistemu zdravstvene zaštite“, kazala je Mersija Kasumović, direktorica Doma zdravlja Zenica.

JU „Dom zdravlja“ Zenica će u narednom periodu izvijestiti javnost na koji će način za naše pacijente koji su terminalnoj fazi bolesti započeti da se pružaju usluge iz palijativne njege.

„Nadamo se da će uz podršku nadležnih državnih organa, u narednom periodu uspostaviti posebnu službu koja će se baviti palijativnom njegom, ističe direktorica Kasumović.

Projekt IMPHACT realizuje se za sve pacijente kojima će trebati usluge palijativne njege i u ovom smislu JU „Dom zdravlja“ Zenica se zahvaljuje Evropskoj uniji i našim partnerima koji nam pomažu da unaprijedimo kvalitet života građana na području Grada Zenica.

PROJEKT IMPHACT

  • Ukupna vrijednost projekta – 890.347,40 eura
  • Iznos koji sufinansira EU – 756.795,29 eura
  • Period sprovođenja projekta – 01.07.2020. – 30.06.2022.
  • Prioritetna os: 1 Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne zaštite
  • Projekat je sufinansiran sredstvima ERDF i IPA II fondova Evropske unije