Domaći piling za celulit: Do glatke i nježne kože za manje od 10 minuta

Podijelite vijest

Celulit je u današnje vrijeme česta pojava, mnogo se o njemu govori i piše, a može se naći i veći broj preparata i tretmana za njegovo uklanjanje.

U toku zime i hladnih dana žene kao da zaborave na celulit, ali onda, kada dođe vrijeme za suknje, haljine i šortseve, panično traže rješenje za ovaj “problem”.

Šta je celulit?

Celulit predstavlja degenerativne promjene u potkožnom masnom tkivu koje se mogu napipati u vidu čvorića, kvržica i udubljenja na koži određenih dijelova tijela, a kod uznapredovalih stadijuma se mogu vidjeti i golim okom, u obliku narandžine kore. 

Posljedica su nepravilne razmjene materija u tkivu i usporene eliminacije štetnih materija iz međućelijskih prostora.

Kako nastaje celulit?

Masne ćelije u potkožnom masnom tkivu su odvojene vezivnim septama koje formiraju komorice. Tokom vremena, masne ćelije u komorama se povećavaju akumulacijom vode i toksina, a vezivne septe oko njih stvaraju nerastegljiva vlakna između kojih ostaju blokirane masne ćelije, čija funkcija se smanjuje jer do njih sada ne dolaze enzimi i hormoni neophodni za njihov pravilan metabolizam.

Tako zarobljeno masno tkivo podložno je degenerativnim promjenama i, kako proces napreduje, javljaju se vidljive manifestacije u vidu: pomorandžine kore ili jastučića od celulita na stomaku.

Pored masaža i tretmana, postoji i još jedno rješenje koje možete napraviti sami kod kuće, a u pitanju je piling. Često je greška da se piling nanosi na mokru kožu. Celulit se smanjuje poboljšavanjem cirkulacije, a to ćete najbolje postići pilingom prije tuširanja, dok je koža još uvijek suva.

Za ovaj domaći piling potrebno vam je:

50 g otopljenog kokosovog ulja

4 kašike mljevene kafe

10 kapi eteričnog ulja bosiljka

10 kapi eteričnog ulja ruzmarina

Ova količina je dovoljna za piling butina, a ako vam je potrebno više pilinga, slobodno napravite dvostruku dozu.

U posudi pomješajte sve sastojke, zatim prstima nanijeti smjesu na dijelove tijela gdje imate celulit. Poslije pilinga obavezno te iste dijelove tijela istuširajte mlakom vodom.

Avaz