Domaćin otkrio šta koristi za grijanje: ‘Učinkovitije i duplo jeftinije od peleta’

Domaćin otkrio šta koristi za grijanje: ‘Učinkovitije i duplo jeftinije od peleta’

Košpica od masline je vrijedan energent, a ne otpad. Ona definitivno nije za bacanje, već može biti koristan ogrjev. Uz visoku energetsku vrijednost, znatno je i jeftinija nego, primjerice, peleti ili loživo ulje. U nekim istarskim uljarama prepoznali su njezin potencijal. Obitelj Đurić gotovo se 15 godina grije na košticu masline. Njome zagrijavaju kuću, ali i veliki pogon uljare. Kupili su posebnu peć, ta se početna investicija brzo isplatila.

“Peć se kreće od tri do četiri tisuće eura. Sve ovisi koji proizvođač, što želite od peći. Ja ne mogu reći koliko je trošak, ali uštede su velike jer je energent jeftiniji”, rekao je za HRT Andrej Đurić iz Galižane, naselja u sastavu Grada Vodnjana.

Za grijanje 100 četvornih metara potrebno je oko dvije tone košpica. Energetska im je vrijednost visoka. “Sve se više domaćinstava grije i ona se sve više iskorištava, ali po meni još uvijek nedovoljno. Trebalo bi ugraditi strojeve za odvajanje koštice u svaku uljaru jer je njezina energetska vrijednost oko 30% veća od kalorijske vrijednosti peleta, a cijena je duplo jeftinija”, rekao je Sandi Chiavalon iz Vodnjana.

Tona se prodaje za 270 do 300 eura. “Do prije par godina nije bila nikakva potražnja, od kad je plin skočio gore ljudi su se počeli prebacivati na alternativne izvore energije i ide, funkcionira”, rekao je Đurić. Koštice masline posebnim se strojem odvajaju od komine. Tako se dobiva vrijedan energent i smanjuje biomasa koju uljari moraju zbrinuti.

“Deset posto ukupne mase u preradi je koštica. Znači ako jedna uljara preradi milijun kila maslina, cirka sto tisuća je koštica, to je pet do šest šlepera peleta za usporedbu”, poručio je Chiavalon. Od masline se sve može iskoristiti. Koštica za grijanje, a primjerice u Italiji se od komine u toplinskim postrojenjima proizvodi električna energija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica