Domovi zdravlja nemaju od koga zakonski nabaviti medicinski kisik?

1428F1FA 6023 4B7D 8D9B 402066A51CA8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ne stišava se prašina u vezi sa nabavkom medicinskog kisika u našoj zemlji, a posljednjih dana na meti je i zenički “Dom zdravlja” koji je, nastavljajući dugogodišnju raniju praksu bivše direktorice Selvedine Sarajlić Spahić, medicinski kisik nabavio od firme “Istrabenz plini” d.o.o. Breza. 

Činjenica, medicinski kisik u domovima zdravlja koristi se u minimalnim količinama, pa se nabavka medicinskog kisika u zeničkom „Domu zdravlja“ nikako ne može porediti sa situaciju u UKC-u Republike Srpske.

Potvrdio je to i Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazavši da je pohvalno što su domovi koji su nabavljali medicinski kisik od „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza isti odmah povukli iz upotrebe.

-Dobra stvar je napravljena jer su domovi odmah povukli taj medicinski kisik iz upotrebe. Domovi zdravlja su taj kisik koristili u veoma malim količinama, tako da nisu mogli napraviti nikakvu štetu. Inače, nemedicinski kisik se primjenjivao i ranije, u ratu stalno. Sada je to izvikano zbog UKC-a u RS-u, a kod nas to nije toliki problem – pojašnjava on.  

ČITAJ JOŠ:  Slučaj koji je šokirao region: Vaspitačica u Čačku tjerala 4-godišnjaka da je oralno zadovolji?!

Napominje da je zatražio očitovanje od svih domova u ZDK da mu dostave informaciju od koga su nabavljali medicinski kisik, te da će predmet provjera biti i raniji menadžmenti i ugovori koje su sklapali za nabavku kisika.

Inače, nakon informacije u medijima da firma „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza ne posjeduje certifikat od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, oglasili su se iz “Doma zdravlja” Zenica te odmah zatražili od firme “Istrabenz plini” d.o.o. Breza da im dostave certifikat o kvaliteti isporučenog medicinskog kisika, te su preduzeli preventivne mjere.

-Od firme “Istrabenz plini” d.o.o. Breza zatraženo da dostave certifikat o kvaliteti medicinskog kisika, koji je dostavljen, ali je bez obzira na to iz preventivnih razloga donesena i Odluka o povlačenju i uskladištenju medicinskih kisik boca u zasebnu prostoriju. Odgovorno postupanje, kao i povlačenje medicinskih kisik boca, kako bismo osigurali da iste više ne budu u upotrebi, nikako ne odgovara natpisima u pojedinim medijima da se bilo šta pokušava sakriti – navode iz “Doma zdravlja” Zenica.

Međutim, posebno su šokantna saznanja da ni firma “Messer”, kao jedina ovlaštena od Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, a prema rješenju Agencije koje je izdato 24. oktobra 2016. i vrijedi do 23. oktobra 2021. godine, nije ovlaštena za isporuku medicinskog kisika ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

ČITAJ JOŠ:  DOM ZDRAVLJA ZENICA: Počela adaptacija ambulante porodične medicine "Crkvice"

-Lijek se upotrebljava u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijalnog nivoa, izuzetno se izdaje uz recept za potrebe nabavka bolničkog liječenja – stoji u rješenju Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH.

34281276 1A3B 494C BBB2 ECCF8E4168B7

Shodno tome, postavlja se pitanje da li je preko 100 domova zdravlja u BiH griješilo u nabavci medicinskog kisika, odnosno da su i oni koji su to nabavljali od „Messera“ zapravo radili suprotno zakonu i nabavljali kisik koji nije adekvatan za njih?

Pojašnjenje ove zbunjujuće informacije zatražili smo od ministra Jupića.

-Svaki Dom zdravlja ima Specijalističko – konsultativnu službu. Ona je sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Nekoliko direktora, kako mi je poznato odranije, su na osnovu toga nabavljali medicinski kisik od „Messera“ – kaže Jupić.

Međutim, medicinski kisik koji nabavljaju domovi zdravlja koriste se u Službi hitne medicinske pomoći, a koja je primarni nivo i nije u vezi sa Specijalističko-konsultativnom službom. Sagledavajući trenutnu situaciju, a budući da je „Messer“ jedini ovlašten od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prodaju kisika zdravstvenim ustanovama, ali sekundarnog i tercijalnog nivoa, nameće se zaključak da domovi zdravlja nemaju od koga zakonski nabaviti medicinski kisik?!

ČITAJ JOŠ:  Demant na neistine u reakciji bivše direktorice Selvedine Sarajlić Spahić

Također, a kako nezvanično saznajemo, brojni su domovi zdravlja, poput Zenice, Maglaja, Usore.., a koji su nabavljali medicinski kisik od firme „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza za koji se ispostavilo da nema certifikat Agencije, iako su u ugovoru koji su potpisivali jasno navodili da isporučuju medicinski kisik.

Od koga će sada domovi zdravlja nabaviti medicinski kisik pitanje je na koje trenutno niko ne može dati odgovor, a saznajemo i to da su pojedini domovi zdravlja zatražili od nadležnih ministarstava da im daju uputu od koga da izvrše nabavku medicinskog kisika koji se upotrebljava u zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

Poslali smo upit direktoru Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH, međutim, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

GODISNJICA
MARKETING