Donesen moratorij na zapošljavanje u rudnicima u Federaciji BiH

Donesen moratorij na zapošljavanje u rudnicima u Federaciji BiH

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je zadužila rudnike koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, da odmah obustave sve konkursne procedure za prijem radnika.

Riječ je o rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla, te rudnicima mrkog uglja Đurdevik d.o.o. Đurdevik, Kakanj d.o.o. Kakanj, Breza d.o.o. Breza, Zenica d.o.o. Zenica i Abid Lolić d.o.o. Travnik-Bila, te rudniku uglja Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Obaveza obustave konkursnih procedura odnosi se i na sve započete postupke za prijem, bez obzira na to da li se radi o prijemu u radni odnos na određeno ili na neodređeno vrijeme.

“Zaduženi su članovi uprava i nadzornih odbora ovih privrednih društava, da poslovne politike društava usklade s razvojnim politikama Vlade Federacije BiH. Izuzetno, Vlada FBiH može dati saglasnost za provođenje konkursne procedure i zapošljavanje, na zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za pojedino društvo iz Koncerna, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Zaključak je donesen u skladu sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 27. redovne sjednice, održane 27.11.2021. godine, kada je razmatrana Informacija o stanju u rudnicima uglja u FBiH, a kojim je zatraženo od Vlade FBiH da donese moratorij na zapošljavanje u rudnicima u Federaciji BiH”, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica