Donirajte kosu djeci oboljeloj od raka: Amra Džeko dio jednog od najhumanijih projekata u BiH

Donirajte kosu djeci oboljeloj od raka: Amra Džeko dio jednog od najhumanijih projekata u BiH

Nova javna akcija šišanja i doniranja kose “Moja kosa tvoja kosa” bit će održana 17. novembra u Sarajevu, najavljeno je danas u Roditeljskoj kući u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

O važnosti ove akcije govorili su direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat i Amra Džeko, ambasadorica Udruženja.

Projekat “Moja kosa tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire. Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u sklopu ovog projekta izrađuje perike i daje ih na besplatno korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose koji dodatno ovaj projekat čine još humanijim i većim.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je svojim primjerom, odnosno donacijom kose, potakla druge na donaciju, a nova akcija darivanja održat će se 17. novembra od 11 do 17 sati u SCC-u.

  • Ni mi nismo očekivali ovakve rezultate, da vidimo takve osmijehe na licima naše djece, posebno roditelja. Koliko god djeca bila zabrinuta, meni se čini da su roditelji još više. Imaju veću brigu i njima ovaj projekat jako puno znači. Do sada smo izradili 38 perika u našoj radionici. Od toga smo skupili 3.600 donirane kose, odnosno donatora. Od toga, sigurno 80 posto su djevojčice do 12 godina koje su donirale kosu. To je nekako ohrabrujuće i ponosni smo na tu činjenicu – pojasnio je Kubat.

Kako je kazao, u njihovoj radionici rade čak i mladi koji su završili liječenje, piše Anadolija.

Kubat je podsjetio da je prošla godina od akcije koja je održana u SCC-u.

  • Sada najavljujemo novu akciju. Pozivam sve ljude, sve djevojčice, sve sugrađane koji imaju kosu dužu od 30 centimetara, da dođu u nedjelju u SCC i doniraju svoju kosu za ovaj projekat. Kosa ne smije biti tretirana, mora biti prirodna – istakao je Kubat.

Kako je kazao, već sljedeće sedmice imaju dvije djevojčice u Tuzli za koje će pripremati periku.

  • I to je u kontinuitetu. Ukoliko djeca izraze želju, mi uzimamo mjere za izradu perike. Upravo onakvu kakvu djeca žele i kakvu su imali prije gubitka kose – dodao je Kubat.

O važnosti doniranja kose govorila je i Amra Džeko.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što na ovaj način mogu da doprinesem vama kao Udruženju, našoj djeci i svim ljudima. Moj veliki lični uspjeh je ako sam mogla i da podstaknem druge ljude da učine nešto. Koliko god se činilo da je malo, vaša pažnja, posjeta, novac, zaista nekome nije malo. Nekome to može značiti čitav život – izjavila je Amra Džeko koja se danas družila i s djecom u Roditeljskoj kući.

Pozvala je sve da dođu na akciju u nedjelju i na neki način podrže djecu Roditeljske kuće.

Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković izjavila je da Grad Sarajevo podržava sve aktivnosti i projekte Roditeljske kuće.

  • Naša djeca su sva djeca. Djeca koja su u stanju potrebe, a naročito djeca koja se ovako hrabro bore za svoj život. Ono što predstavlja motivaciju za sve nas i za djecu je solidarnost i podrška naših dragih sugrađanki, sugrađana, najmlađih… – pojasnila je Solaković pozivajući sve da podrže ovu akciju.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE