Portal 072info

Donosimo vam prognozu do kraja januara: Stiže li nam nova ledena fronta ili samo mnogo padavina?

Nestabilno vrijeme prognozira se do 24. januara. Očekuju se padavine umjerenog inteziteta, u Bosni snijeg, a kiša i susnježica u Hercegovini

Dok hrvatski i srpski meteorolozi najavljuju prodor nove hladne fronte koja će u unutrašnjosti zemlje donijeti ponovo velike minuse, bh. meteorolozi ne predviđaju drastične promjene vremena do kraja mjeseca, izuzev velikih padavina koje će nas, u različitim intenzitetima, pratiti narednih desetak dana.

 

Tako nas u naredna tri dana očekuju sljedeće vremenske prilike:

U petak, 20. januara, u Bosni oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -10 i -4°C, na jugu zemlje od -1 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -6 i -2°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C.

U subotu, 21. januara, u Bosni oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća i magla. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne vedro. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -12 i -5°C, na jugu zemlje od -1 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C.

U nedjelju, 22. januara, u većem dijelu Bosne će preovladavati oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća i magla. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne pretežno vedro. U drugoj polovini dana u centralnim područjima se očekuje smanjenje oblačnosti. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -10 i -4°C, na jugu zemlje od -1 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje od 7 do 10°C.

Vrijeme do kraja januara

Nestabilno vrijeme prognozira se do 24. januara. Očekuju se padavine umjerenog inteziteta, u Bosni snijeg, a kiša i susnježica u Hercegovini.

Kratak period stabilnijeg vremena prognozira se od 25. do 28. januara, dok će krajem ovog mjeseca ponovno uslijediti period nestabilnih vremenskih prilika sa padavinama širom naše zemlje.

Jutarnje temperature od 16. do 28. januara u Bosni se očekuju od -10 do -5, a u Hercegovini od -2 do 3 stepena, dok će dnevne u Bosni biti od -5 do 0, a u Hercegovini od 3 do 8 °C.

Porast vrijednosti jutarnjih i dnevnih temperatura očekuje se od 29. januara, pa se minimalne temperature prognoziraju u Bosni od 0 do 5, a u Hercegovini 3 do 8 stepeni, maksimalne dnevne u Bosni kretat će se od 4 do 9, a u Hercegovini 8 do 13 °C.

Podijelite članak