Doprinos lokalne vlasti životu Zeničana

U  organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH održana je javna diskusija na temu “Kako lokalna vlast doprinosi poboljšanju života građana/ki Zenice?” u Velikoj sali Gradskog vijeća Zenica, gdje se pored lokalnih problema govorilo i o položaju žena u politici na području Zenice.

Javnu diskusiju su otvorile Nerina Čevra, direktorica WFD BiH i Dževdana Brajić, direktorica Stručne službe Gradskog vijeća i gradonačelnika, a govornice su bile Slavica Hrnkaš, Amra Muslić – Halilović, Sedžida Beganović – Isaković ,vijećnice u Gradskom vijeću, Amna Softić predsjednica Gender Komisije Zenica i Sabiha Husić direktorica “MEDICE” Zenica.

Govornice su isticale inicijative ispred Gradskog vijeća koje su izglasane od strane istog i koje su doprinijele boljem uređenju lokalne zajednice i životima građana, naglašavajući da žene u Gradskom vijeću mogu više raditi zajedno, bez obzira na to u kojoj su stranci. Govorile su i o inicijativama koje nisu naišle na odobrenje i mogućim razlozima za takav ishod, uključujući i nerazumijevanje od strane stranačkih klubova, i nedostatka dovoljnih sredstava da bi se neke inicijative sprovele. Također su podijelile svoja iskustva iz političkog života i to kako su se izborile za svoje pozicije unutar stranaka i Gradskog vijeća.

WFD BiH održava javne diskusije širom BiH sa vijećnicama i odbornicama, a sve u cilju promovisanja žena u politici sa posebnim fokusom na lokalne izbore u oktobru 2016.

zenica.ba

Prethodni članakOdluke Vlade ZDK
Sljedeći članakZENICA: Teška krađa u stan i u putničko vozilo i krađa mobilnog uređaja