Dopustite djetetu da spava s vama

Djeca koja se noću bude te kojima je potom dozvoljeno da spavaju u krevetu roditelja, imaju manji rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, tvrde naučnici iz Danske.  

U istraživanju je učestvovalo 500 djece u dobi od dvije do šest godina. Sva djeca su imala povećan rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, a najčešći razlozi rizika su bili prekomjerna porođajna težina i prekomjerna težina majke prije same trudnoće.

Djeca se u toj dobi često probude usred noći, ponekad i više puta. Naučnici su posmatrali utječe li na djecu podrška roditelja na način da im dozvole spavanje u njihovom krevetu.

Djeca koja nikada nisu spavala u krevetu svojih roditelja, imala su veći rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, a naučnici vjeruju da je to zbog nemirnog spavanja. Naime, poznato je da nedovoljna količina sna ili san loše kvalitete može uzrokovati debljanje, a očito je da djeca nisu izuzetak.

Voditeljica istraživanja prof. Nana Olsen (Nanna) je izjavila kako dolazi do stvaranja negativnih emocija, kao što je primjera radi osjećaj odbačenosti od roditelja kada ne dozvole djetetu da spava u njihovom krevetu.

Avaz

Prethodni članakZubčević: Čini se da SDA-u na čelu sa B Izetbegovićem više ništa nije sveto
Sljedeći članakNajstariji caffe na svijetu je napunio 300 godina postojanja