Portal 072info

Doručak nije najvažniji obrok dana, ako želite da smršate

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako ste od onih koji žele da izgube kilograme, doručak nikako ne bi trebalo da vam bude najvažniji obrok dana, piše njujorški Medikal Dejli.

Tekst koji potpisuje stručnjak za korektivno vježbanje, funkcionalno kretanje, rehabilitaciju i fitnes ishranu Džeri Dženesis, objašnjava tri ključne stvari važne za mršavljenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom dana je potrebno imati što je moguće niže nivoe insulina, i to bez ikakavog naglog porasta njegovog lučenja. Glukagon, koji djeluje suprotno od insulina, treba da bude maksimalan. Također, hormon rasta koji kada vejžbamo šalje organizmu signale da se luči, treba da bude optimalan.

Doručak zaustavlja sagorijevanje masti  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gubitak masti i gojenje su hormonalne stvari. Radi se o hormonima koji će organizmu ili poručiti da otpuštaju energiju uskladištenu u masnim ćelijama, da bi je sagorijeli, ili da će je uskladištiti za kasnije potrebe. Dva važna hormona su u pitanju, insulin i glukagon.

Jedna od glavnih uloga insulina je da reguliše vrijednosti šećera u krvi. Insulin šalje signal u mišiće, masne ćelije i ćelije jetre da apsorbiraju glukozu iz krvotoka koja će se iskoristiti kao energija. Glukagon omogućuje organizmu da reguliše korišćenje masti i glukoze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ujutro, kada se probudimo, naš organizam je tokom noći gladovao, čisteći se od endotoksina i probavnog otpada od večernjeg obroka. Nivoi insulina su na minimumu i to je idealan trenutak da počne sagorijevanje masnoće. Cilj je da organizam počinje da koristi uskladištenu energiju, a to je uglavnom mast.
Ako se probudite ujutro i krenete sa tipičnim doručkom, pecivom, bananama, sokom od pomorandže, jogurtom, žitaricama… insulin počinje naglo da raste i zaustavlja proces sagorijevanja masti. Umjesto da vam dan počne trošenjem uskladištene energije, organizam će koristiti ugljene hidrate koje ste upravo konzumirali.

  • (Foto: Thinkstock)

Proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako radite od devet do pet, možda nemate vremena da vježbanjem potrošite ugljene hidrate koje ste ujutro unijeli, pa organizam skladišti energiju za kasnije. Dodatno, jutro bogato ugljenim hidratima može da dovede do pada energije tokom radnog dana, a često i do stalne želje za slatkišima ili nekom grickalicom.
Da li to znači da treba da preskočite doručak? Zavisi što vam je cilj.

Ako ste sportista ili planirate intenzivnije da vježbate ujutro, morate da pojedete doručak u kome ima proteina, organskih žitarica i voća.
Ako vam je cilj gubitak na težini, dan započnite vodom, čajem ili kafom da biste spriječili jače lučenje insulina, kada znamo da je gubitak masti hormonalna stvar. Ako imate plan da smršate, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Proteini usporavaju probavljanje šećera, što će pomoći da nivoi insulina budu stabilni.
Doručak nije najvažniji obrok dana i zavisi od toga šta želimo da postignemo. Kada se probudimo, nivoi insulina su najniži pa je to idealan trenutak za početak sagorijevanja masti. Kada pojedete doručak bogat ugljenim hidratima, lučenje insulina se pojačava, a hormoni iz nataložene masnoće opadaju.

Kalorije su i dalje važne kod gojenja i gubitka masnoća, ali zato iskoristite prednost jutra da biste postigli potrošnju masti a glavne obroke jedite nešto kasnije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

B92

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME