Portal 072info

Dosadašnji tok izborne kampanje usmjeren na manipulaciju birača

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” ističu da dosadašnji tok izborne kampanje pokazuje da je veliki broj političkih subjekata usmjeren na manipulaciju izbornom voljom birača.

Ovo se, dodaju, očituje kroz pritiske na birače, kupovinu i podjelu različitih poklona biračima, na kojima je istaknuto ime i prezime kandidata, višestruko povećan broj prijava za glasanje poštom i mobilnim timovima te masovne prijave i odjave birača u pojedinim sredinama.

Istakli su posebnu zabrinutost zbog velikog broja oglasa u kojima birači nude svoj glas.

Tokom posmatranja 208 predizbornih skupova, Koalicija je također primijetila i dokumentirala deset slučajeva govora mržnje i nepotrebnog dizanja tenzija, 34 slučaja zloupotrebe javnih resursa koje se najčešće očituju u upotrebi službenih vozila i osoblja za potrebe kampanje, te 16 slučajeva drugih zabranjenih aktivnosti, kao što su plakatiranje na nedozvoljenim mjestima.

Dodaju da su sumnje u ažurnost biračkog spiska zabilježene u opštinama Bosanska Krupa, Brod, Busovača, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Istočni Drvar, Jablanica, Jezero, Konjic, Ljubuški, Neum, Novi Travnik, Odžak, Stolac, Šipovo, Travnik, Vareš, Vitez, Vukosavlje i Zenica i uglavnom se odnose na broj umrlih osoba na biračkom spisku.

Navode da je Koalicija Centralnoj izbornoj komisiji podnijela informaciju o svim zabilježenim nepravilnostima, ali da su sankcije izostale te će te informacije proslijediti i tužilaštvima na svima nivoima, navodi se u saopćenju Koalicije “Pod lupom”.

Mjesto za Vašu reklamu!
Mjesto za Vašu reklamu!
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box