Dosje Amir Gross Kabiri: Zašto i od čega je pobjegao iz Izraela i kako puni Putinu džepove za krvavi rat

Raport objavljuje dosje o kontroverznom izraelskom biznismenu Amiru Gross Kabiriju, vlasniku firme Aluminij Industrija koja je dio njegove MT Abraham Grupacije. Kabiri je samo osvanuo u Mostaru. U prvom dijelu smo pisali o tome kako se dočepao Alumija, njegovim konekcijama sa Kinom te podršci koju ima od HDZ-a, kontaktima sa Fadilom Novalićem. U drugom dijelu donosimo nove detalje o njegovim ruskim vezama, ali i o finansijskim problemima koje ima u Izraelu. 

Naime, nevjerovatno je da nisu vršene nikakve provjere ili se „zažmirilo“ na Kabirijeve finansijske probleme i sudski proces protiv njega koji do danas nije okončan u Izraelu, a ti procesi su vođeni godinama.

Kada na hebrejskom jeziku na Google pretraživaču ukucate ime Amir Kabiri, pojavit će se desetine fotografija i tekstova o ovom biznismenu.

Desetine tekstova o Kabiriju u izraelskim medijima 

Većina medija u Izraelu proteklih godina negativno je pisala o Kabiriju i njegovom neuspjehu u vođenju Hapoela.

Zanimljivo je da su mediji u Izraelu, među njima i portal Calcalist 10. marta 2020., nepun mjesec prije nego što će i Vlada FBiH dati saglasnost na ugovor s Kabirijevom firmom o najmu pogona Aluminija, objavili da je zakazana pljenidba dva Kabirijeva stana u jednom od najvećih tornjeva u Tel Avivu.

“Dva stana u Tel Avivu u vlasništvu kolekcionara umjetnina Amira Grossa Kabirija, bivšeg vlasnika nogometnog kluba Hapoel Tel Aviv, nude se na prodaju u postupku stečaja. To je zbog Kabirijevog duga prema Fondaciji Cogito od koje je uzeo sredstva za projekt izgradnje stadiona za Hapoel. Riječ je o dva stana, svaki s površinom od 120 kvadratnih metara plus terasa za sunčanje od 12 kvadratnih metara, koji se nalaze na 31. spratu projekta Tel Aviv Towers, koji se nalazi u ulici Tozeret Ha’aretz 9, u Nachalat Yitzhak. Stanovi se prodaju preko stečajnog upravitelja, odvjetnika Ofera Shapire”, pisali su 2020. godine izraelski mediji.

Portal Calcalist pisao je o pljenidbi dva Kabirijeva stana

Izraelski mediji su pisali i da je Kabiri doveo kinesku firmu CMEC i u Hapoel kao navodnog sponzora i „spasitelja“ tog kluba, a i oni su ukazali na to da je ta firma na „crnoj američkoj listi“.

Kasnije će Kabiri ovu firmu proglasiti dijelom konzorcija Abraham grupe za poslovanje s Aluminijem, ali vidjeli smo šta se desilo s tim konzorcijem.

U Izraelu su aktuelizirane i Kabirijeve veze sa Rusima, a u nekim medijima se čak pojavila i karikatura Kabirija s kineskom zastavom dok sjedi na hrpi kamenja.

Navodi o 12 miliona dolara dugovanja izraelskim fondovima

Prije nekoliko mjeseci objavljene su desetine tekstova u izraelskim medijima da je prekršajni sud u Tel Avivu odobrio je zahtjev fondova „Cogito Capital S.M.I.“ i „Cogito Capital General Partner“, da se protiv Kabirija pokrene stečajni postupak i da mu se izda trajna zabrana raspolaganja imovinom zbog duga tim fondovima u iznosu od oko 12 miliona dolara. Čak je u objavi jedne presude prenijeto i da je za Kabirija tražena mjera zabrane napuštanja Izraela, ali da je konstatirano da on ionako „nije u zemlji“ i da je ta mjera suvišna.

Jedna od karikatura Kabirija objavljena u izraelskim medijima 

No, Kabiri je, kako su izvijestili također izraelski mediji preko svog advokata nedavno uspio odgoditi provedbu odluke Prekršajnog suda u Tel Avivu za otvaranje stečaja protiv njega, ali je morao tom sudu uplatiti oko 60 hiljada eura što je on i učinio.

Početkom izraelskih napada na Gazu i nakon Kabirijevog otvorenog stavljana na stranu zločinačkih akcija izraelske vojske i cionističkog režima i mediji u Izraelu posljednjih mjeseci su postali blagonakloni prema Kabiriju, pa ga predstavljaju žrtvom „antisemitizma“ u „većinski muslimanskoj“, kako često potenciraju Bosni i Hercegovini.

U drugi plan su potisnuta njegova dugovanja prema izraelskim fondovima i sve su češći promotivni tekstovi o Kabiriju i njegovoj ulozi „zašitnika“ Jevereja u BiH, za razliku od proteklih godina kada je Kabiri punio medijske stupce aferom u Hapoelu.

No, zato u BiH raste broj prijava protiv ovog nezahvalnog i nepristojnog gosta, pa su ga tako udruženja malih dioničara prijavila za neispunjavanje odredbi ugovora, za korištenje imovine Aluminija koja nije definirana ugovorom o zakupu, spočitavaju mu i što je imovinu grupacije prebacio u Panamu, a od nadležnih organa dioničari očekuju da istraže kako je iz Aluminija u periodu kada ga je preuzeo Kabiri nestalo imovine vrijedne 14, 3 miliona KM.

Kabirija mali dioničari optužuju u za to da je namještenim natječajem u dogovoru s Upravom i Nadzornim odborom kupio od Aluminija 4000 tona gotovih proizvoda anoda, koje je prodao i na toj transakciji zaradio i oštetio Aluminij za oko 4,6 miliona KM.

Raport je još prije nekoliko dana uputio dopise Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Federalnoj upravi policije, te Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona s pitanjem šta su uradili po prijavama koje su dobili protiv Amira Kabirija. Odgovore još čekamo, a ukoliko ih dobijemo objavit ćemo ih naknadno.

Priči o Kabiriju treba dodati i to da on jeste zaposlio dio od nekadašnjih oko 900 radnika „Aluminija“ dd. ali sva dugovanja koje Aluminij ima prema tim radnicima izmiruje Vlada FBiH, a ne Kabiri. Uostalom Kabiri na korištenju resursa Aluminija dd obrće desetine miliona maraka i Aluminij Industrija u njegovom vlasništvu je najveći izvoznik iz BiH.

Uprkos sankcijama izvoz u Rusiju za dvije godine vrijedan oko 300 miliona KM

A, kako je rastao izvoz, ali i uvoz aluminij u posljednje tri godine, govore i podaci koje je Raport dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz tih podataka, vidljivo je da je iz BiH u 2020. godini izvezeno aluminija vrijednosti oko 349 miliona KM, u 2021. godina vrijednost izvezenog aluminija premašila je 513 miliona KM, a u 2022. godini izvezeno je aluminija vrijednog oko 702 miliona KM, dok je za prvih deset mjeseci ove godine izvezeno oko 531 milion KM vrijednog aluminija.

S druge strane, prema podacima koje je Raport dobio od UIOBiH, od 2020. godine do oktobra 2023. godine BiH je ukupno uvezla aluminija i to najviše u sirovim oblicima u vrijednosti od oko 2, 8 milijardi KM

U 2020. iz Rusije smo uvezli oko 55 miliona vrijednog aluminija, a već od 2021. do oktobra ove godine iz Rusije je u BiH, uprkos sankcijama zbog invazije na Ukrajinu koje su na snazi od prošle godine, uvezeno aluminija u vrijednosti većoj od 600 miliona KM!

Prošle godine najviše aluminija u sirovim oblicima koji se i najviše uvozi stiglo je iz Indije, a ove godine u prvih deset mjeseci Rusija je preuzela primat u uvezenom aluminiju u BiH.

Nezvanično saznajemo da je najviše sirovog aluminija iz Rusije uvezao upravo Kabirijev Aluminij Industrijal.

Izvoza aluminija iz BiH u Rusiju u periodu za koji je Raport tražio podatke nije bilo.

Ovo je samo dio Kabirijevog „opusa“ vezanog za Aluminij dd Mostar, o drugim Kabirijevim marifetlucima i obmanama, tek ćemo se baviti. Do tada, možda se za ono šta Kabiri radi zainteresiraju oni čiji je to posao. Prije svega istražni organi, ali i Vlada FBiH.

U trećem dijelu dosjea čitajte kakve kriminalne rabote Kabirija istražuje FUP.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE