DOSJE | Brutalno ubio dvije osobe, među njima i policajca FUP-a Mahira Begića: Osam dana potrage za ubicom Edinom Gačićem

“Dnevni avaz“ u novom specijalnom prilogu “Dosje“ donosi priče o stravičnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

Jedan od zločina koji su potresli državu je i policijska potraga za serijskim ubicom Edinom Gačićem.

U razmjeni vatre sarajevski specijalci, nakon osam dana opsežne potrage, ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica. Tada je kod Gačića pronađen i službeni pištolj ubijenog policajca FUP-a Mahira Begića, kojeg je nekoliko dana ranije, dok se krio, brutalno likvidirao. 

Svaki pedalj

Sudbina je htjela da su specijalci MUP-a KS likvidirali ubicu skoro u isto vrijeme kad je klanjana dženaza Mahiru Begiću, kojeg je Gačić ubio. 

Bila je ovo jedna od najvećih poratnih policijskih potraga. Pretraživao se svaki pedalj terena u nekoliko pravaca od Konjica prema Sarajevu te u srednjoj Bosni.

Edin Gačić - Avaz

Gačić: Bio naoružan, krio se u šumi. Avaz

Za Gačićem su osam dana tragale sve policijske agencije. Na terenu je bilo skoro 1.200 policajaca, a u krvavi pohod krenuo je 4. februara 2019. godine, u Konjicu, gdje je prvo ubio Sauda Sultanića. 

Pucao je u njega iz automatske puške i izbo ga nožem. Nakon toga se dao u bijeg i uspješno se krio danima.

Četiri dana kasnije Gačić je brutalno ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića dok je bio na straži na poligonu za vježbanje FUP-a u Suhodolu kod Tarčina.

Danima za njim tragali i specijalci MUP-a KS - Avaz

Danima za njim tragali i specijalci MUP-a KS. Avaz

Gačić se potom krio po šumama i vikendicama, a u potragu za njim uključene su sve agencije i svi raspoloživi resursi.

Okružen specijalcima

U šumi Barice, između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka, Gačić je, nakon što ga je okružilo 45 specijalaca, prvo zabio nož u zemlju, a zatim potegao službeni pištolj ubijenog policajca Begića te ispucao čitav šaržer, nakon čega je otvorio rafalnu paljbu iz šmajsera.

Mjesto gdje je likvidiran - Avaz

Mjesto gdje je likvidiran. Avaz

Odmah mu je uzvraćeno, a u razmjeni vatre Gačić je ubijen, dok je jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo lakše ranjen.

Ubio i majku

Prije 15 godina Gačić je, dok je bio na dopustu tokom kazne koju je služio zbog ubistva saborca, ubio i svoju majku. On je zbog toga ležao u zatvoru. 

U krvavi pohod krenuo je 4. februara 2019., u Konjicu, gdje je prvo bio Sauda Sultanića - Avaz

U krvavi pohod krenuo je 4. februara 2019., u Konjicu, gdje je prvo bio Sauda Sultanića. Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE