Dosta im je nekih stvari: Evo zašto muškarci ‘bježe’ od braka!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Mnoge žene imaju veliki problem da pronađu “gospodina Pravog”, iz prostog razloga što su muškarci ti koji odlučuju da li će doći do braka, a oni po svemu sudeći, vide u njemu daleko manje koristi, a mnogo više rizika

“Muškarci znaju da u braku postoji velika mogućnost da će izgubiti prijatelje, samopoštovanje, svoj prostor, seksualni život, novac, a ako stvari pođu po zlu i porodicu”, kaže dr. Helen Smith, predavač Univerziteta u Tenessiu i autor rada “Zašto muškarci bojkotuju brak: Očinstvo i američki san’

“Oni ne žele da sklapaju ugovor s nekim ko će uzeti pola njihove ušteđevine, penziju i imovinu, čim se završi period medenog mjeseca. To nije nikakav strah od vezivanja. Oni jednostavno donose pametnu odluku”.

ČITAJ JOŠ:  Jednostavan trik: Kako i koliko često se trebaju prati jastuci

Advokat specijalizovana za razvode Camila Boldwin iz kaže da ipak postoji način da muškarac “mirne duše” uđe u brak – potpisivanje predbračnog ugovora.

“Ako želi da se oženi, on mora potpisati predbračni ugovor. U suprotnom može da živi sa partnerkom, ali bez potpisivanja bilo kakvog papira”, kaže ona.

Stručnjaci smatraju da je jedan dio žena odrastao tako da muškarce posmatra kao neprijatelje i da to može da se smatra djelom ovog problema.

“U tim slučajevima dinamika se ne mjenja – žena je uvjek dobra, a muškarac uvijek loš. To uništava odnose među polovima.

Muškarcima je dosta svega. Umorni su od toga da im neko stalno ponavlja da s njima nešto nije u redu. Umorni od toga da prihvataju krivicu svakog puta kad se žena ne osjeća zadovoljnom. Uspon žena nije predstavljao prijetnju muškarcima – on ih je samo iritirao”, smatra kritičarka društvenih pojava iz SAD Susan Venker.

ČITAJ JOŠ:  Kalorijske vrijednosti: Umjesto bureka i ćevapa možete pojesti ‘brdo zdravih namirnica’

U većini država svijeta, posle razvoda žene dobijaju starateljstvo nad potomcima.

Uprkos tome što su brojne studije dokazale da su djeca samohranih roditelja (majki) sklonija nasilju i mentalnim problemima, mnoga udruženja odbacuju takve navode.

Ni opsežna studija iz 1958. koja je obuhvatila 20.000 mališana i otkrila da oni koji nemaju očinsku figuru u životu češće krše zakon i pate od psihičkih problema nije dobila veliki odjek u javnosti.

Psiholozi upozoravaju da praznina u dječjoj duši izazvana nedostatkom oca, često može da se popuni drogama, alkoholom ili promiskuitetom . Time se surovi ciklus nastavlja i osobe koje su imale takvo odrastanje teže uspjevaju da ostvare kvalitetnu vezu i brak.

ČITAJ JOŠ:  Jelovnik Rogera Federera: Jede tjesteninu, voće s prelivom i ponekad vafle s džemom

Još jedna nuspojava guranja muškaraca u drugi plan primjećena je u Britaniji. Tamošnje tinejdžerke, prema istraživanju Fondacije za proučavanje adolescencije, sve češće se odlučuju da postanu majke, jer dolaze do zaključka da će uz državne beneficije i finansijsku podršku oca, imati sigurniji život, nego u slučaju da pronađu posao.

Čak su i 13-godišnjakinje priznale da tako razmišljaju, što objašnjava zašto je Britanija u samom vrhu u Evropi po broju maloljetničkih trudnoća, koje njihovu vladu godišnje koštaju 63 miliona funti.

b92.net

072INFO TV