Dosta povećane koncentracije prašine u Crkvicama i na Institutu

Dosta povećane koncentracije prašine u Crkvicama i na Institutu

zenica2

Služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo u Zenici, zabilježila je trend povećanja dnevnih koncentracija sumpor-doksida na mjernim stanicama i to na Institutu i u Crkvicama, dok je na području Tetova smanjena.

Maksimalno dozvoljenih 125 mikrometara sumpor-dioksida po kubnom metru zraka izmjereno je u julu 14 dana u Crkvicama i 12 na Institutu. Također, uočen je trend povećanja ukupnih lebdećih čestica na mjernim mjestima Institut i Tetovo. Ono što nije dozvoljeno je to  da dnevna koncentracija lebdećih čestica od 250 mikrometara po kubnom metru zraka bude prekoračena u toku jedne kalendarske godine, a u periodu od januara do jula, u Tetovu se to događalo 17, a na Institutu 9 dana. 

U odnosu i poređenju na prethodni mjesec, u sedmom mjesecu julu su koncentracije prašine povećane za 8,9 posto na Institutu i za 11 posto na mjernoj stanici Tetovo. 
Ova služba također bilježi i 39 posto mikrobiološki i 50 posto fiziko-hemijskih neispravnih uzoraka vode iz gradskih bazena u Zenici, Visokom, Brezi, Olovu, Tešnju kao i Usori.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica