Dostupan na YouTubeu: Film o Ukrajini koji bi svi trebali vidjeti

4a3092c3c63c71fb798380f19a9f0a7a

Netflix je u znak podrške ukrajinskom narodu na YouTubeu objavio svoj dokumentarac “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom”, kako bi ga svi mogli besplatno pogledati.

“Winter on Fire” debitirao je na Netflixu 2015. godine te su ga kritičari jako hvalili. Nominiran je za Oscar i Emmy, a osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na Toronto International Film Festivalu.

Taj uvid u ukrajinsku politiku i spremnost ljudi da se bore za svoja uvjerenja ponovno je aktuelan nakon ruske invazije na tu zemlju. YouTubeova statistika pokazuje da je 98-minutni dokumentarac imao više od 250.000 pregleda u manje od 24 sata nakon što ga je Netflix objavio tamo.

Dokumentarac traje 98 minuta, a režirao ga je Evgenij Afineevskij. U saradnji s Netflixom, film su producirali Ukrajina, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dokumentarac prikazuje policijsku brutalnost i kršenje ljudskih prava koje su stanovnici Ukrajine prolazili 2014. godine, a čak je i filmska ekipa imala poteškoća sa snimanjem u tim okolnostima.

Film prikazuje kako se u 93 dana građanska pobuna poznata kao Majdanska revolucija pretvorila u seriju nasilja i destrukcije. Protest je bio usmjeren protiv vlade predsjednika Viktora Janukoviča, koji je odbijao potpisati sporazum o političkom pridruživanju i slobodnoj trgovini s Evropskom unijom. Umjesto toga povezao se s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom, usprkos tome što je ukrajinska vlada bila proevropski usmjerena. Sukob između Berkuta (specijalne policije) i protestanata rezultirao je s nekoliko smrtnih slučajeva.

Netflix je odlučio i da se neće pridržavati ruskog zakona koji od njega zahtijeva emitiranje 20 medijskih kanala koje finansira država zbog zabrinutosti da će se njegova platforma koristiti za širenje dezinformacija.

IZVORFaktor
Prethodni članakIz Bimala poručuju: Domaće tržište nam je prioritet, mi ne odlučujemo o cijeni ulja u prodavnicama
Sljedeći članakDom naroda Parlamenta BiH nije razmatrao ukidanje akciza na gorivo