Dotužila vam kiša? Spremite se na pakleno ljeto!

Proljeće 2019. u našem dijelu svijeta ocjenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao “bitno toplije od prosjeka”. Isto toliko više temperature od prosjeka našem dijelu Europe predviđa i europski ECMWF, posebno za juli i august.

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planetu Zemlja sistematski mjeri meteorološke prilike. 

To što nije bila riječ o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena. Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. 

Ove godine prvi kvartal diljem svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja. Toplije su bile samo godine 2016. i 2017., a mart koji je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, koji je u Vijetnamu zabilježen temperaturni rekord svih vremena, u Europi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. 

Na svjetskoj razini bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Europu, očekuje ovoga ljeta, prenosi Express.hr. 

Za jugoistočnu Europu IBM-ov “The Weather Company” predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. 

IBM-ov model za juni pak najavljuje i toplije i suše od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina. Kad je riječ o temperaturnim rekordima, ovdašnji prostori posljednjih se godina savršeno uklapaju u ono što se događa diljem Europe, što nije neka sreća. 

Mostar je tako 19. juna 2013. bio najtopliji grad na kontinentu s 41°C – već u 10 sati prijepodne. Rekord je 7. decembra 2010. postavio i Senj, sa svojih 18°C, neko će reći “pa što onda”, ali samo dok ne pročita da je takva prosječna temperatura izmjerena u 8 ujutro.

 Užasne vrućine posebno su bile učestale u ljeto 2017., kada je 2. augusta na Aerodromu Resnik kod Kaštel Štafilića izmjereno rekordnih 42,3°C, usto još s izrazito visokom vlažnosti zraka. Taj dan i inače je diljem Hrvatske bio rekordno vruć u čak 11 gradova i mjesta. 

Proljeće 2019. u našem dijelu svijeta ocjenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao “bitno toplije od prosjeka”. Isto toliko više temperature od prosjeka našem dijelu Europe predviđa i europski ECMWF, posebno za juli i august. 

U Europi će, prema tim prognozama, najgori biti julu, i to središnji dio Španije te potez od Crnog mora preko Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i dijela Poljske. U tim dijelovima predviđaju se najveće temperaturne anomalije. 

ECMWF predstavio je prije nekog vremena karte s prognozama temperaturnih i oborinskih odstupanja za Europu od mjeseca do mjeseca. 

Prethodni članakAko možete uraditi mnogo sklekova, vjerovatno ćete živjeti duže
Sljedeći članakI male oči trebaju zaštitu