Portal 072info

Dovedena u pitanje sigurnost ovogodišnjeg hadža zbog napada IS-a u Saudijskoj Arabiji

Radikalna grupa Islamska država produžila je svoj domet na Saudijsku Arabiju, šireći obim svojih napada i privlačeći nove regrute svojom radikalnom ideologijom i odlučnošću da obori s vlasti kraljevsku porodicu u savezništvu sa Sjedinjenim Državama, povećavajući tako brige da bi mogla zaprijetiti redovnom godišnjem muslimanskom hodočašću, hadžu, u ovom mjesecu.

Do sada, izgleda da je prisustvo ekstremističke grupe u arapskom kraljevstvu bilo zanemarivo, ali je ona preuzela odgovornost za četiri velika bombaška napada od maja, od kojih i za jedan u susjednom Kuvajtu. Grupa je također rapidno pojačala svoju retoriku, s ciljem podrivanja legitimiteta kraljevske porodice Al-Saud, koji je djelomično ukorijenjen u njenom polaganju prava na provedbu šerijatskog zakona i kao zaštitnika najsvetijih mjesta islama u Mekki i Medini koja su središte hadža.

“Daesh i njeni sljedbenici jasno su stavili do znanja da je Saudijska Arabija njihov krajnji cilj. Zbog Mekke i Medine, to je njihov krajnji cilj”, izjavio je saudijski analitičar Fahad Nazer, spominjući Islamsku državu po njenom arapskom akronimu, javlja AP.

Napad od prošlog mjeseca za koji je Islamska država preuzela odgovornost  izgleda da označava značajno širenje dometa grupe. Militanti koji su izrazili lojalnost grupi već su izveli tri velika bombaška napada – dva na istoku Saudijske Arabije u maju i jedan u Kuvajtu  u junu, od kojih su svi imali za cilj šiitske džamije i u njima su ubijene 53 osobe.

Bombaš samoubica napao je, međutim, 6. augusta na zapadu Saudijske Arabije džamiju unutar policijskog kompleksa u Abhi, oko 550 kilometara južno od Mekke, ubivši 15 ljudi u najtežem napaduna snage sigurnosti kraljevstva u ovoj godini. Jedanaest ubijenih su pripadnici elitne kontraterorističke jedinice čiji zadaci uključuju zaštitu hodočasnika na hadžu.

Navodni ogranak Islamske države koji je preuzeo odgovornost za augustovski napad nazvao se Hijaz pokrajina Islamske države, koristeći prvi put tradicionalno ime za istočni pojas Arapskog poluotoka u kome se nalaze sveti gradovi. Za ranije napade odgovornost je preuzimalaNajd pokrajina Islamske države, koristeći tradicionalno ime za centralni dio poluotoka i kolijevku porodice Al-Saud.

Lori Boghardt, sigurnosna analitičarka za regiju Zaliva u Vošingtonskom institutu, izjavila je kako ne bi bilo iznenađujuće da militanti Islamske države pokušaju iskoristiti hadž kako bi izveli napad, pogotovo otkako je grupa ohrabrila napade “usamljenih vukova”. 

Ove godine hadž počinje 21. septembra i očekuje se da privuče oko tri miliona muslimana.

“Kraljevstvo je sveti gral brojnih meta iz perspektive IS-a zbog značaja za muslimane”, izjavila je ona.

Potencijalni direktni napad na hodočasnike koji izvode ritual hadža, koji bi izazvao velike žrtve ili bi oštetio sveta mjesta, mogao bi biti rizičan po Islamsku državu, izazivanjem povratne reakcije šokiranih muslimana širom svijeta, javila je Fena.

Grupa je ipak pokazala da za nju “ne postoje crvene linije”, izjavio je Nazer, visoki analitičar sigurnosne i konsultantske firme JTG Inc. sa sjedištem u Virginiji. 

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak