Portal 072info

Dovedena u pitanje transparentnost nabavke elektronskog čipa u ličnim kartama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine upoznati su na današnjoj sjednici s Izvještajem Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji učinka “Nabavka ličnih dokumenata”.

Za realizaciju preporuka iz Izvještaja Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Ministarstvo civilnih poslova uz uključivanje i drugih institucija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koordinator za reformu javne uprave zadužen je da informira Vijeće ministara BiH o provedbi projekata u vezi s korištenjem elektronskih servisa u institucijama BiH, da bi se građanima omogućilo da osjete pogodnosti posjedovanja elektronske lične karte.

Ured za reviziju dao je više preporuka s ciljem sprečavanja ponavljanje slabosti koje su uočene tokom nabavke ličnih dokumenata te poticanja razvoja e-servisa koji se mogu koristiti putem elektronske lične karte, kako bi građani BiH osjetili koristi od njenog posjedovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Izvještaju, provođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem, dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka nabavke elektronskog čipa čija cijena u ličnim kartama od osam KM nije realna s obzirom da podaci Ureda za reviziju pokazuju da su oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 euro, bez ostalih zavisnih troškova uvoza.

Promjenom cijene čipa za samo jednu KM ukupna vrijednost ugovora mijenja se za pet miliona KM, imajući u vidu da je procijenjena, a kasnije i ugovorena ukupna isporuka pet miliona komada ličnih karata, saopćeno je danas iz Vijeća ministara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME