Doživotne kazne ako skrive nesreću dok gledaju u mobitele

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Britanski vozači koji nekoga usmrte dok budu gledali u svoje mobilne telefone će dobiti kaznu doživotnog zatvora, planovi su to britanske Vlade.

U velikom pooštravanju kazni, britanski ministri će predložiti podizanje gornje granice zatvora od 14 godina do doživotno za opasne vozače.

Taj plan je osmišljen kako bi se poslala “jasna poruka” ljudima koji budu uzrokovali “neizmjernu bol” jednoj porodici zbog neoprezne i nesavjesne vožnje da će biti kažnjeni “kaznom koja odgovara zločinu”.

Potez je uslijedio nakon niza slučajeva u kojim su djeca smrtno stradala usljed nepažnje vozača i to zbog njihovih telefona. Prošle godine su 122 osobe osuđene zbog smrti tokom vožnje i 21 osoba je osuđena za ubistvo dok su bili pod utjecajem droge ili alkohola.

Jedan od slučajeva je i vozač kamiona koji je ubio ženu i troje djece nakon što je udario u njihov automobil dok je gledao na svoj mobilni telefon. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Ministri su počeli raspravljati o tome da li su kazne dovoljno oštre zbog toga što su dokazi pokazali da je prosječna kazna za uzrokovanje smrti manja od četiri godine.

“Vozači ubice uništavaju živote. Njihova djela uzrokuju neizmjernu bol porodici koja mora izdržati tragični i nepotrebni gubitak”, rekao je ministar pravosuđa Sam Gyimah.

“Iako je nemoguće nadoknaditi smrt voljene osobe, odlučni smo da kazna treba odgovarati zločinu”, dodao je.

“Moja poruka je jasna – ako vozite opasno i ubijate na našim cestama, mogli biste dobiti doživotnu kaznu”, naglasio je Gyimah.

Ministri će sutra predložiti povećanje maksimalne kazne zatvora od 14 godina do doživotne za izazivanje smrti usljed opasne vožnje, ili za vožnju pod utjecajem droge ili alkohola.

Opasna vožnja se odnosi na prebrzu vožnju, ulične trke, ali i korištenje mobilnog telefona tokom vožnje.

Konsultacije o novim smjernicama za kazne će završiti u februaru, a ministri su naglasili da bez obzira na rezultat smjernica, kazne će i dalje biti predmet nezavisnih sudija.

N1

GODISNJICA
MARKETING