Dr. Blažević: Novi soj koronavirusa predstavlja visoki rizik i za našu zemlju

shutterstock 1710017152 750x500 1

Na današnjoj sjednici Federalnog parlamenta predstavnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine dr. Mia Blažević je prezentirala najnovije podatke u vezi korona virusa u ovom bh. entitetu.

Kako je navela, u poslednja dva mjeseca svi mjerni parametri su u padu kada je u pitanju koronavirus u BiH.

“Iako je situacija u Federaciji dosta povoljna u protekla dva mjeseca moramo reći da je to posljedica dobro donesenih mjera, odnosno rezultat dobro donesenih mjera. Moram istaknuti opasnost koja je trenutačano u svijetu, a to je da se britanski soj virusa značajno brže širi od dosadašnjeg soja, 70 posto brže i da je registrovan u zemljama okruženja, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i predstavlja jedan visoki rizik i za našu zemlju. Također su se pojavili sojevi virusa koji su imuni i na cjepivo koje je proizvedeno. Prema dosadašnjim istraživanjima pokazuje se da oni koji su preboljeli koronavirus nemaju zaštitu od ovih novih sojeva koronavirusa”, kazala je dr. Blažević.

Do 25. januara 2021. godine u BiH je registrovano 120.143 slučaja korona virusa. Od početka pandemije preminule su 4.593 osobe.

N1

Prethodni članakOno u čemu muškarac spava, otkriva mnogo o njegovom karakteru….
Sljedeći članakŠta su ljudi prije 100 godina predvidjeli, kakva će biti 2021. godina?