Portal 072info

Dr. Cerić sudiji Meronu: Nagrađuje li Haški sud zločince?

Ne osporavajući njegovu izuzetno važnu, historijsku ulogu, ne mogu a da ne izrazim zabrinutost zbog sporosti i pojedinih procedura u radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i ponekad, u najmanju ruku, čudnim odlukama Sudskog vijeća Tribunala, koje često dodatno unesrećuju i pojačavaju bol onih koji čekaju pravdu za sve zločine koji su nad njima i njihovim najmilijima počinjeni – izjavio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom posjete sudije Theodora Merona, predsjednika Haškog suda, Bosni i Hercegovini.

U svakom slučaju, dodao je dr. Cerić, „pozdravljam suosjećajnost Theodora Merona, sa svim žrtvama i njihovim porodicama, ali ga isto tako pozivam da učini sve što je u njegovoj moći da se sudski procesi protiv osvjedočenih zločinaca ne pretvaraju u farsu, u svojevrsno bolno izrugivanje žrtvama“.

– Jasno je da pravo, sudstvo, zakoni ne znače automatski i pravdu, koju često nije moguće ni dostići, ali isto tako, smatra dr. Cerić – presporim, razvučenim procesima pravdu ne treba rastezati i na neki način joj se ismijavati provocirajući pitanje – da li se zločin, ustvari, isplati i da li se zločince uistinu kažnjava?

– Žalosno je, poštovani gospodine Meron, da se osuđeni ratni zločinci po povratku sa, uglavnom, djelimično ‘odležane’ zatvorske kazne, među svoj narod vraćaju kao heroji i paćenici, bez obzira što su u zatvoru imali veću komociju i sigurnost nego što to imaju bošnjačka djeca i njihove familije u Konjević Polju, Srebrenici, Prijedoru…“, naglasio je dr. Cerić, te dodao:

– Molim Vas da shvatite da se ljudi boje pojedinih haških odluka, poput one posljednje o prijevremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, koji je nakon godina izrugivanja Tribunalu, nastavio sa zastrašujućom retorikom, teškim prijetnjama i provokacijama Velikom Srbijom, što je svakako uzdrmalo sigurnosnu situaciju u regiji.

Iskreno se nadam da Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu neće ponoviti greške poput oslobađanja Slobodana Miloševića, Momčila Perišića, Vojislava Šešelja… u slučajevima dva najveća zločinca sa ovih teritorija – Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nadam se, poštovani sudijo, da će Karadžić i Mladić dočekati presude Haškog tribunala, što bi tek djelimično zadovoljilo porodice žrtava i svih naroda i građana Bosne i Hercegovine koji su propatili godine agresije na našu zemlju –  istaknuo je dr. Cerić.

Ipak, dodao je, „imajući u vidu svo zlo i nevolju koju su nanijeli svima u ovoj zemlji, pa i svom narodu, već je jasno da pravda u njihovom slučaju nikada u potpunosti neće biti ispunjena“.

– Poštovani gospodine Meron, rad Haškog suda bit će okončan u narednih nekoliko godina. Nadam se da ćete se postarati da upravo u toj završnici opravdate njegovo osnivanje i rad, da ne ostane upamćen kao još jedno bolno iskustvo onih koji su propatili više nego što ljudsko srce i duša mogu podnijeti – poručio je dr. Cerić.

nap.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Haos u Zvorniku: Djevojke se posvađale pa u bijesu polupale šest vozila

Redakcija

Državljani BiH koji idu u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac

Redakcija

49. sjednica Gradskog vijeća u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Redakcija

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja BiH proslavlja 30. rođendan

072info

Tadić: Živim u ulici Alije Izetbegovića, neka je sramota Bakira! Reis neka se raspita

Redakcija

Ovo je najveća i najbrojnija škola u FBiH: Slavi svoj 111. rođendan

Redakcija

Radončić: Moj se slučaj ni po čemu ne može porediti s hapšenjem Novalića

Redakcija

Super trik kako pohovati meso, a da masnoće bude puno

072info

Građani oduševljeni: Gimnazijalci iz BiH umjesto maturske proslave se odlučili na neočekivan potez!

072info

Tadić: U Tužilaštvu postoji tužba protiv Izetbegovića, Čovića i Dodika

Redakcija

Biciklizam i rehidracija

072info

Nova uputstva za građane BiH: Kada je obavezno nositi zaštitne maske

Redakcija

Aida Terzić: Država se dičila turizmom, a pala na prvom testu

072info

Šta rade horoskopski znakovi dok pada kiša

072info

Uvedena nova linija s Tuzlanskog aerodroma za Austriju

072info

Novalić negirao sve optužbe Tužilaštva BiH

Redakcija

Bocu konjaka iz 18. stoljeća kolekcionar iz Azije platio 131.000 eura

072info

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plaće za još 351 radnika

072info

Mnogi ne znaju odgovor na jednostavno pitanje: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

072info

Krizni štab FMZ donio niz novih mjera, diskoteke i dalje ostaju zatvorene

Redakcija