Portal 072info

Dr. Drljević za N1: Kolege iz RS-a i drugih kantona žele u Opću bolnicu

drljevic 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Opću bolnicu u Sarajevu stigli su prvi COVID-19 pacijenti, a spremaju se i dodatni kapaciteti za prijem oboljelih u skladu sa odlukom Kriznog štaba, potvrdio je za N1 Ednan Drljević, infektolog.

Sedam COVID-19 pacijenata nalazi se na liječenju u ovoj bolnici, a tokom dana bit će još prijema, kazao je. Opća bolnica planira popuniti kapacitet od 30 ležajeva koje sada ima na raspolaganju, a na isteku 72 sata – koliko je Krizni štab dao rok, kapacitet će biti 102 ili 103 kreveta, poručio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“To je zaduženje, mi ćemo to sigurno ispoštovati. Planirat ćemo sve kapacitete koje imamo. Molimo i druge bolnice da postupe po naredbi Kriznog štaba da pripreme svojih 30 posto kapaciteta, onda ne bi trebalo biti problema za smještaj pacijenata”, izjavio je dr. Drljević.

On je kazao da sve kantonalne bolnice i centri imaju veći broj zgrada, te da krizni menadžment treba da odredi te objekte, kako bi COVID-19 pacijenti bili izolovani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ne može biti opravdanja, infektivne klinike se mogu napraviti covid bolnicama, kao što smo mi to uradili. Infektivni odjel smo pretvorili u covid bolnicu, formirali smo timove. Planiramo angažovati veći broj infektologa”, rekao je Drljević.

Rekao je za N1 da se Općoj bolnici javljaju stručnjaci iz drugih bolnica, općina gradova, ali i Republike Srpske – kako bi prešli kod njih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kolege se interesiraju da dođu ovdje raditi, radi se o epidemiolozima, pulmolozima. Ovdje vlada dobra atmosfera i mogućnost napredaovanja. Mi imamo iz drugih kantona kolege koje hoće raditi ovdje, iz RS isto. Brzo ćemo početi primati kolege”, rekao je Drljević.

Opreme i lijekova Opća bolnica ima, kazao je, dodavši da se građanima moraju obezbijediti svi raspoloživi lijekovi koji se preporučuju u liječenju od COVID-19.

Opća bolnica je, kako je kazao, zainteresovana da nabavi i određene količine Remdesivira, koji jeste skup, ali se daje po određenim kriterijima koje je ova bolnica spremna da ispoštuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U planu je i liječenje krvnom plazmom.

“Mi imamo to kako se plazma dobija iz krvi pacijenata, imamo Zavod za transfuziologiju, koji ima mogućnost da plazmu pretvori u lijek. Imamo odluku Ministarstva zdravstva FBiH da će se priznati kao lijek. Samo bih htio da se što prije uključimo u sakupljanje plazme. Mi smo izrazili volju i želju da se uključimo u nabavljanje lijeka i da učestvujemo u kampanji, da naši pacijenti imaju iste uslove liječenja kao u okruženju“, zaključio je Drljević.

Podsjećamo, entitetski zavodi i i Brčko Distrikt u Bosni i Hercegovini danas su izvjestili o preko 1.550 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord. U prethodna 24 sata zabilježen je i 21 smrtni slučaj, što je također novi rekord, dok se 360 osoba oporavilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog čega oboljeli od COVID-19 gube osjetila mirisa i okusa?

Portal 072info

Austrija uvodi stroge mjere na granicama za Božić

Portal 072info

Čerkez: Bit ćemo primorani da se vakcinišemo

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME