Screenshot 9 12
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 6:59
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Delta varijanta koronavirusa mogla bi do kraja augusta biti odgovorna za 90 posto novih infekcija u EU. Novi soj je već stigao u Hrvatsku. Za Srbiju nema potvrde, ali susjedi već planiraju vakcinisanje trećom dozom. Govoreći o razvoju pandemije, imunologinja dr. Emina Milošević smatra da se najesen nažalost očekuje novi val te da se nada da se on neće desiti i ranije, ali da to zavisi od našeg ponašanja.

-Kakav god da je virus i koji god da je soj u pitanju, mjere su potpuno iste – distanca, higijena ruku i nošenje maske. To je jedna poruka za javnost koja treba konstantno da se propagira. Negdje smo skloni u ljetnim mjesecima da popustimo malo, pažnja pada i to je ta opasnost koja nas može koštati, pojasnila je.

Pandemija neće spontano nestati

Smatra da se promjenama režima mjera šalje poruka građanima da će pandemija u jednom trenutku spontano nestati.

-To se neće desiti i to je poruka koju bih voljela prenijeti svima i zdravstvenim vlastima i javnosti. Ne postoji šansa da se ova epidemija spontano okonča. Naše oružje protiv nje je isključivo u vakcinaciji jer stjecanje imuniteta prirodnom infekcijom bi koštalo mnoge ljudskih života. Tako da trenutno hodamo po tankom ledu, dodala je.

Istakla je da se najviše govori o delta soju virusa, međutim, naglasila je da je sasvim logično da se sojevi smjenjuju što smo upratili i u posljednjih više od godinu te da je to prirodno svojstvo virusa.

-Virus će se mijenjati, a na nama je da spriječimo da se on širi. Koji god soj da naiđe, mjere su iste za javnost i to treba biti briga zdravstva u smislu da budemo agilniji, da se prati situacija, da obraćamo pažnju u smislu donošenja novih možda i strožijih mjera, ali u svakom slučaju moraju se poštovati one bazične sve dok se ne proglasi kraj pandemije i ona u cijelom svijetu ne bude okončana. Delta soj je vrlo brzo došao iz Indije na naše područje, pitanje je kada će se registrovati u Srbiji i to je sada pitanje sekvenciranja jer virus se širi i nije sporno da ćemo nastaviti s alfabetom nakon tog delta soja, naglasila je Milošević.

Novi sojevi će se još pojavljivati

Osvrnula se i na to da je jednostavno stvar percepcije da je svaki novi soj opasniji, a prije svega to se dešava jer se inače neće govoriti o onome što nas manje ugrožava.

-Dakle, mnogo sojeva se pojavilo tokom pandemije koji naravno nisu propraćeni jer nije postojao interes za njih. To je prije svega jer su manje invazivni, ugasili su se sami i to nas kao zdravstvene radnike ne dotiče toliko, njih virusolozi prate i u njihovoj bazi se to sve može pronaći. Virusi se kreću i više nigdje nije aktuelan inicijalni soj iz Wuhana. Imat ćemo nove sojeve sa novim talasima i jednostavno vrlo brzo jedna varijanta u populaciji postane dominantna. To smo do sada naučili, ispričala je imunologinja Milošević.

Napomenula je da su osobe koje su prebolovale koronavirus donekle zaštićene.

-To znači da postoji šansa da obole ponovo jer poznajem kolege koje su po treći put zaražene i imaju različite kliničke slike. S druge strane, voljela bih poslati poruku javnosti da mi i dalje ne sagledavamo dalekosežne posljedice koronavirusa i infekcije. Da li ćemo imati više kardiovaskularnih problema zbog preležanih infekcija od sada pa nadalje 10 godina, to ćemo tek brojati. To je jedan virus koji, između ostalog, napada i zid krvnih sudova. Osjećat će se posljedice nakon preležane infekcije i ne treba se pouzdati u svoj imunitet i nepotrebno se izlagati virusu, naglasila je Milošević, javlja N1.

LIDER