Dr. Festić s Klinike Mayo: Prevencija najbolji lijek; svi da prime vakcinu

emir festic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bosanac i Hercegovac, prof. dr. Emir Festić , stručnjak je na Klinici Mayo u Floridi, SAD. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu, specijalizirao je internu medicinu, potom subspecijalizirao intenzivnu medicinu, pulmologiju i medicinu spavanja na Klinici Mayo.

Za N1 je komentarisao aktuele brojke zaraženih COVID-om, dao preporuke svojim kolegama, te posebno pacijentima i ljekarima koji kupuju ili prepisuju, neregistrovane, skupe lijekove Favira i Remdesevir.

Broj zaraženih nije mjerodavan, jer se radi različit broj testova iz dana u dan. Važan je procent pozitivnih koji je, mislim trenutno blizu 30 posto. Što se tiče smrtnosti, ona je nešto veća nego tamo gdje je zdravstveni nivo na većoj razini. To je za očekivati“, rekao je za N1 dr.Festić, komentarišući dnevne brojke novozaraženih koji su u prosjeku između 1.000 i 2.000 ljudi. Time je jasno ukazao da se on veže uz broj testiranih. Ovaj broj je, od početka, pandemije, neusklađen.

Da je zdravstvo na koljenima i u krizi, upozoravaju kako iz zdravstvenih ustanova, ali i ministarstva. Veliki broj zaraženih COVID-om je u zdravstvenim ustanovama. Posljednjih dana heroji u bijelom sve više umiru od infekcije korona virusom.

Prof.dr. Festić za N1 to objašnjava:

Zdravstveni radnici rade i više nego što mogu. Najveća odgovornost je na nadležnim organima koji nisu ozbiljno prišli ovom izazovu, kao i na samom građanstvu koje se ne pridržava vrlo jednostavnih mjera. Mi radimo sa pacijentima od marta i sa maskom i rukavicama. Još se baš niko od kolega nije zarazio. Ko vodi računa vrlo su male šanse da će se zaraziti.

Bh. stručnjak na prestižnoj Klinici Mayo upozorava da su svi sami odgovorni da se pridržavaju vrlo jednostavno izvodivih mjera. Nema okupljanja, druženja u zatvorenom prostoru i izvan kuće se nosi maska i dezinfekcija za ruke.

Posljednjih dana pojavila se informacija o tome kako se u apotekama pojavio i kupovinom brzo nestao neregistrovani lijek Favira za pomoć kod COVID oboljelih, čija je cijena oko 300 KM. Lijek prepisuju doktori uz naznaku da se uzima na vlastitu odgovornost. U nekim zdravstvenim ustanovama za liječenje teže oboljelih pojavio se također neregistrovani skupi lijek Remdesivir. Nema zajedničkog stručnog mišljenja u našoj državi.

Nema lijeka koji je djelotvoran osim za najteže oboljele gdje kortikosteroidi mogu malo pomoći. Favira i Remdesevir nisu pokazali dovoljno dejstvo i ne treba ih kupovati. Kao što sam već rekao, prevencija je najbolji lijek. Kada dođe vakcina, neka je svi prime“, poručio je stručnjak pulmolog i intenzivista s Klinike Mayo dr. Emir Festić.

N1