AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Doktor hiriruških disciplina na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu Nermin Granov kazao je kako je jutros posljednji krevet s kiseoničkom potporom popunjen te da se pribojavaju scenarija u kojem će smrtnost biti između 10 i 20 posto.

“Krizni štab KCUS-a je razmatrao informaciju s terena 28.2.2021. i utvrdili smo da ima veliki broj zaraženih s težom kliničkom slikom koja se ranije javlja. Prije je to bilo nakon 9. dana, sada je to između 5. i 7. s teškim oblicima upale pluća koja zahtijevaju kiseoničku upotrebu. Vidjeli smo da će broj još rasti i osigurali što veći broj kiseoničkih mjesta. Uvedeni su kolosalni manevri unutar organizacionih jednica KCUS-a i upar dana su se izmjestile hirurške klinike i neke internističke klinike a bi se oslobodio prostor i formirao respiratorni centar. U prvom mahu je imao 44 mjesta, ali već u prvoj sedmici marta imali smo veliki broj pacijenata koji zahtijevaju tretman u intenzivnoj njezi i premašili smo kapacitet te proširili respiratorni centar na 68 mjesta. Svaki pacijent koji dolazi u KCUS, za razliku od prethodna dva vala zahtijeva kiseoničku potporu, zbog toga smo sve klinike izmjestili i kupili vrijeme u ovih 12 dana. U ovom trenutku od 519 pacijenata su svi na kiseoničkim mjestima, imamo oko 80 pacijenata koji su na intenzivnim njegama vezani za respirator”, rekao je Granovi.

Istakao je kako više nemaju prostora i ne mogu primati pacijente jer im je i posljednje kiseoničko mjesto popunjeno jutros.

“Situacija je više nego složena. Apleujemo na sve strukture da se smanji povećanje broja pacijenata. U prethodna dva talasa zbirnuli smo preko 3.300 pacijenata. Sada imamo novi talas koji je češći, očekujemo više pacijenata i pribojavamo se najgoreg scenarija gdje ćemo imati smrtnost 10 i 20 posto”, upozorio je Granov.