dr
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i jučer su nastavili s izuzimanjem dokumentacije iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Inspektori ove agencije postupaju prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu.

Riječ je o nastavku aktivnosti od 5. jula. Ovo je već četvrti dan da pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju iz najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Traje pretres

U ponedjeljak je SIPA iz KCUS-a izuzela dokumente o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima. Aktivnosti ove policijske agencije vrše se pod nadzorom Tužilaštva KS, koje vodi istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

O ovoj aferi mediji pišu mjesecima, a sve je počelo pismom 13 anesteziologa koje je bilo upućeno Upravi KCUS-a. Radi se o ljekarima koji su radili s Covid pacijentima, a koji su zatim, zbog pritiska i optužbi iz KCUS-a da su sami odgovorni za nesavjesno liječenje, napustili ovu ustanovu.

Dr. Ismet Suljević, bivši šef Klinike za anesteziologiju KCUS-a, koji je vještačio “malina respiratore” nabavljene iz Kine i dobro je upoznat s dešavanjima u KCUS-u, kaže da o istrazi koja je u toku ne može govoriti. Ipak, prokomentirao je posljednja dešavanja u KCUS-u i brojne optužbe za nemar prilikom liječenja na Covid odjelima.

– Sve što je predmetom istrage nije zgodno komentirati. Svako treba da radi svoj posao korektno i odgovorno. Plediram za jačanje pravne države BiH, na dobrobit svih njenih ravnopravnih građana – rekao nam je Suljević.

Ko je imenovan

Na pitanje kako komentira odlazak 13 anesteziologa iz KCUS-a, s obzirom na to da im je bio donedavno šef, Suljević nam je rekao:

– Imati jedan kilogram i 13 kilograma zlata nije isto. Protuzakonito sam smijenjeni šef Klinike, a postavljena je osoba suprotno sistematizaciji radnih mjesta. Svojevremeno sam nudio menadžmentu razvojnu sistematizaciju sa 98 anesteziologa, ali to nije prihvaćeno.

Optužnica „Respiratori“

Nakon vještačenja Suljevića Tužilaštvo BiH oglasilo se saopćenjem u kojem je utvrdilo da nabavljeni uređaji nisu za liječenje oboljelih od koronavirusa. To je navedeno i u optužnici protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Jelke Milićević i Fikreta Hodžića. Suljević je i vještak koji je predložen kao svjedok.