Dr. Jovanović: Kasno je za COVID propusnice, potrebno uvođenje restriktivnih mjera

jovanovic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nalazimo se u dramatičnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa i prioritet svih prioriteta treba da bude masovna vakcinacija prvom dozom vakcine.

Izjavila je ovo virusologinja, Tanja Jovanović za RTS.

Ističe da je u ovom trenutku kasno za COVID propusnice. Restriktivne mjere bi bile, kako kaže, zatvaranje kafića, restorana, osim apoteka, pumpi i prodavnica prehrane poslije 17 sati, dok ne padne broj inficiranih.

“Gde smo progrešili i kako smo došli od zemlje koja je među prvima obezbedila vakcine i započela imunizaciju do zemlje najvećeg žarišta COVID-a”, pita se Jovanovićeva.

ČITAJ JOŠ:  Vlada ZDK povećala iznos podsticaja za proizvodnju maline, kupine i organske jagode

Prema njenim riječima, više nema mjesta u COVID bolnicama, a zatvaraju se bolnice namjenjene drugoj vrsti pacijenata.

“Nalazimo se u alarmantnoj situaciji da moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bismo u ovoj fazi uspostavili kontrolu nad epidemijom”, istakla je Jovanovićeva.

Smatra da ima mnogo grešaka u hodu, i mediji su, kako kaže, napravili greške, jer ima informacija koje stanovništvo dovode u zabludu.

S druge strane, imamo epidemiološke mjere na papiru, a ponašamo se da ne postoje, istakla je dr Jovanović, dodajući da nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji se ne pridržavaju mjera.

ČITAJ JOŠ:  U Kantonu Sarajevo 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Najviše cirkuliše delta soj

Jovanovićeva kaže da imamo dominaciju delta varijante virusa, koji se brže prenosi, jedna zaražena osoba može da inficira sedam do osam zdravih ljudi.

Dodaje da nevakcinisane osobe, kada se zaraze, budu u težem stanju nego vakcinisane, koje, čak i kada se zaraze velikom količinom virusa, mogu imati samo malaksalost, glavobolju. Međutim, virulencija virusa se s vremenom mijenja.

Pruža se šansa virusu da se i dalje mijenja, ali vakcine štite i od delta varijante virusa.

“Ono što treba da bude prioritet svih prioriteta jeste masovna vakcinacija prvom dozom vakcine. Kada postignemo kolektivni imunitet od 85 posto, moći ćemo da nastavimo s normalnim životom”, zaključila je Jovanovićeva.

ČITAJ JOŠ:  Zenica: Učenici Prve gimnazije pokrenuli projekt "Građanin", žele školskog psihologa

Što se tiče vakcinacije mladih, kaže da je podatak poražavajući.

“Relativno mali broj mladih je vakcinisan, 20 do 30 odsto, pokušavamo raznim tribinama i edukacijama da povećamo obuhvat vakcinacijom, nadam se da će bar studenti medicine uspeti da u okviru Univerziteta u Beogradu povećaju ovaj obim masovne imunizacije”, rekla je Tanja Jovanović.

GODISNJICA
MARKETING