Portal 072info

DR. JUPIĆ: Restriktivne mjere koje se uvode su potpuno nepotrebne

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Situacija na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kada govorimo o koronavirusu, je stabilna i pod kontrolom, uprkos činjenici da se pojavljuju novi slučajevi, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.Volume 0%

Pojedinačni slučajevi

Prema njegovim riječima, pojedinačni slučajevi koji se javljaju u ZDK dovode se u vezu sa ranijim popuštanjem mjera.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

-To je očekivano u ovoj situaciji i nešto što nas ne zabrinjava, a na šta ćemo naći kvalitetan i brz odgovor te lokalizirati žarišta. Neki slučajevi se čak povezuju sa Sarajevom, ali ma šta bilo, nas ne brine – kaže Jupić.

S obzirom na to da je upravo ZDK često primjer drugima, a dobili su pohvale i od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dr. Jupić kaže da je recept za uspjeh jednostavan.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Od početka smo formirali kvalitetan multidisciplinarni Krizni štab u kojem su bili angažirani stručni ljudi, osmislili strategiju bolničkog tretmana za sve pozitivne na Covid. Nedavno smo to s predstavnici WHO-a iznijeli i siguran sam da će ovaj model rješavanja koronavirusa biti analiziran i primijenjen u drugim sredinama – kaže on.

Posebno naglašva da upravo ZDK ima brojčano izražen najbolji svjetski rezultat s obzirom na broj stanovnika i svega jednu mrtvu osobu. Doktor Jupić ističe da je u tešanjskoj bolnici, također, počeo s radom Covid odjel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– U okviru Plućnog odjela, koji je fizički odvojen, formirana je Covid bolnica. Oni su već primili prve pacijente, imaju kvalitetan zdravstveni kadar. Tu se tretiraju laki i pacijenti sa blagim simptomima, dok teži idu u Zenicu – govori on.

Komentirajući restriktivne mjere koje uvode zemlje iz regiona prema našim građanima, Jupić smatra da su potpuno nepotrebne.

  • Jupić: Ne razmišljamo o pooštravanju mjeraFOTO: AVAZ

Virus ispran

– Virus je ispran. Simptomatologija nije teška. Nema snagu kao ranije. U ovom periodu je bolje da nešto veći broj ljudi postane imun na bolest i dobije koronu, da steknemo kolektivni imunitet. Po meni, te odluke nisu stručno utemeljene. Mi ne razmišljamo o pooštravanju mjera – zaključio je Jupić.

Komercijalna testiranja u Zenici

U Kantonalnoj bolnici Zenica počelo je komercijalno testiranje na koronavirus, a ministar Jupić ističe da svi testovi koje oni radi ostaju i dalje besplatni.

– To je dobar korak ljudima koji zbog posla putuju i trebaju test i da tu uslugu mogu obaviti u zeničkoj bolnici. Cijena od 215 KM je odluka Federalnog ministarstva. Mnogi kažu da je u privatnim ustanovama 50 KM, ali ne radi se o istim testovima. PCR testiranje je zvanično, a u privatnim se rade serološka – pojasnio je on.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 152
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zagađen zrak u Zenici: Građanima se preporučuje smanjen boravak vani

072info.com

Svjedoci udesa kod Tešnja tvrde: “Momci su se trkali pa izazvali nesreću u kojoj je poginuo čovjek”

072info.com

Zenica: Automobilom udario pješakinju (FOTO)

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6