va
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U Olimpijskoj dvorani “Zetra” prije nekoliko dana počela je vakcinacija bez poziva stanovnika Kantona Sarajevo, a trenutno su na raspolaganju samo “AstraZeneca” vakcine. No, nakon što je počela imunizacija, ljekari smatraju da je važno da se u taj proces uvrste i trudnice i dojilje.

Riješena dilema

FIXGEHALT

Do sada je bilo dilema da li se trudnice i dojilje smiju vakcinisati i njima je bila ostavljena mogućnost da same o tome odluče. Međutim, kod nas su se ljekari konačno usaglasili o tom pitanju.

– Iako nema jasnih preporuka o cijepljenju trudnica, trenutna praksa u svijetu i susjednim državama (naprimjer, Hrvatska) je da se trudnice mogu cijepiti protiv koronavirusa. U tom slučaju koriste se mRNA cjepiva “Moderna” i “Pfizer”, a cijepljenje se vrši u drugom i trećem tromjesečju trudnoće – kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalista infektologije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

On je istaknuo kako se ne može sa sigurnošću reći da se i trudnice mogu cijepiti vektorskim cjepivima poput “AstraZenece”, “Johnson&Johnson” i “Sputnjika”, i to iz samo jednog razloga – jer za sada o toj temi nema objavljenih naučnoistraživačkih radova.

LIDER

Koristan podatak

– Iako vjerovatno nisu štetna, to je jedini razlog zašto se ta cjepiva ne koriste kod trudnica. Koristan podatak je da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje testiranje na trudnoću prije cijepljenja. Nažalost, u Bosni i Hercegovini se izrazito malo govori o cijepljenju trudnica, dok se u svijetu, pogotovu u SAD, trudnoća svrstava kao dodatni rizični čimbenik za stjecanje težeg oblika raznih infekcija, ne samo COVID-19 – istakao je dr. Arapović.

Bez prepreka za dojilje

Na osnovu dosadašnjih naučnih istraživanja, vakcinacija se može provoditi i kod dojilja, čime se znatno sprečava ova bolest, i djece tokom prvih mjeseci života, naveo je dr. Arapović.

– U našoj bolnici smo cijepili nekoliko zdravstvenih djelatnica koje su dojile u vrijeme cijepljenja. Prema tome, i prema dojiljama treba ići, definitivno, afirmativno kada je riječ o cijepljenju – pojasnio je naš sagovornik.