Screenshot 1 21
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Novi delta virus, odnosno indijski soj koronavirusa, sve je prisutniji u pojedinim evropskim zemljama, prije svega u Velikoj Britaniji. Mnogi strahuju od njega, a poznati klinički imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić kaže za Oslobođenje kako je ovaj soj virusa jako agresivan.


– Kako se boriti protiv njega? Isto kao što se borimo protiv drugih virusa, treba povećati testiranje. Za sada, koliko znam, ove vakcine pokrivaju te sojeve virusa i mutacije nisu više od jedan, dva i tri procenta, tako da je i ovaj virus pokriven dosadašnjim vakcinama i imunizacijom, naglašava dr. Karamehić.


Dodaje da, ukoliko bude trebalo redizajnirati, odnosno doraditi vakcine, to je lako, jer je i u njihovoj izradi predviđeno da budu efikasne protiv novih sojeva virusa i do sada su uspjele da nas zaštite na globalnom nivou. Dr. Karamehić upozorava na provođenje higijensko-epidemioloških mjera kao i do sada, te nastavak masovne vakcinacije stanovništva.
– Ovo dvoje je najučinkovitije i zajedno su moćno oružje protiv virusa. I do sada su svaku pandemiju zaustavili u svijetu, zaustaviće i ovu. Zemlje koje su vakcinisale veliki dio stanovništva već ubiru dobre rezultate, smanjena je infekcija, došlo je do popuštanja epidemioloških mjera, mnogo su liberalnije, kaže dr. Karamehić te preporučuje i godišnje odmore.
Vakcina i epidemiološke mjere su efikasna zaštita, to je u povijesti medicine desetine puta dokazano, zaključio je dr. Karamehić.
U Istočnom Sarajevu do sada je, kako je za Oslobođenje kazao dr. Dejan Šešelj, direktor Doma zdravlja, vakcinisano više od 4.000 građana, a veliki broj se vakcinisao i u Srbiji.


– Ove sedmice vakcinisaćemo ljude starije od 65 godina. Nakon toga krećemo sa osobama ispod 65 godina koje imaju hronična oboljenja, kaže dr. Šešelj, dodajući da trenutno imaju dovoljne količine Sputnik V vakcina i u skladu sa interesovanjem odvija se i vakcinacija.
Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji je 29 novooboljelih te pet preminulih od koronavirusa.