Dr. Kerim Alendar, dermatovenerolog objašnjava sve o alopeciji: U ovim slučajevima nije je moguće izliječiti

w 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Alopecija je autoimuna bolest koja se javlja u vidu krugova na glavi, kazao je za portal “Avaza” dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerolog. 

Na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele nagrada Oskar Vil Smit (Will Smith), koji je dobio zlatni kipić za najbolju glavnu mušku ulogu, fizički napao voditelja Krisa Roka (Chris Rock). Razlog je taj što se Rok našalio na račun izgleda njegove supruge Džejde Pinket Smit (Jade Pinkett), aludirajući na njenu ćelavost a koja boluje od alopecije.

Cijeli svijet danas govori o skandalu koji se sinoć desio usred Holivuda i mnogi se pitaju šta je alopecije,a kako dolazi do ovog oboljenja te kako se liječi. 

Dvije vrste

– Alopeciju mogu izazvati fokalni infekt, hormonski disbalans, stres… Postoje dvije vrste alopecije i to alopecija areata i alopecija totalis. Alopecija areata se javlja u vidu pečata na glavi dok je totalis opadanje kompletnog vlasišta uključujući obrve i trepuške, potpuna ćelavost – kazao je dr. Alendar.

Liječenje je, dodaje dr. Alendar, kompleksno i obavezno je snimanje korijena dlaka, jer ako je očuvan korijen onda se može liječiti.

– Prvo ide laboratorija, potom pacijent ide kod endokrinologa ako je hormonski alopecij u pitanju, zatim se rješava fokalni infekt tj. pacijentu se uklanjaju kariozni zubi, te se rješava problem sa sinusima. Na kraju svega ide lokalna terapija losionom. On se utrljava u vlasište da bi se poboljšala ishrana korijena dlake, ako je očuvana. Ako nije očuvan onada je nemoguće izliječiti alopeciju – govori dr. Alendar.

Korištenje injekcija

Dr. Alendar dodaje da se mogu koristiti injekcije steroidi i to lokalno.

– Na te krugove se injekcija aplicira, ali to tek kada se riješi primarni problem. Ako se ne riješi primarni problem onda vakcine ne pomažu trajno jer se može desiti da nakon nekog vremena kosa ponovo počne opadati – istakao je dr. Alendar.