23 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 0:24
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerolog, ove sedmice je pisao dnevnik za prilog Sedmica.

Subota, 19. juni, Slavili rođendan

FIXGEHALT

Dan sam proveo u prirodi s porodicom i prijateljima, jer danas slavimo treći rođendan. Iako je dan za slavlje, ne smijemo zaboraviti namazati djecu kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50+ te to ponoviti na svaka dva sata. Nanošenje kreme za sunčanje važi i za odrasle. U zavisnosti od tipa kože, kod odraslih SPF faktor treba biti u rasponu od 30+ do 50+. Djeca i odrasli trebaju piti puno tečnosti zbog neophodne hidracije organizma. Boravak u prirodi nosi i određeni rizik. Mogu se javiti i alergija na sunce, reakcija kože na biljke, a česti su i ujedi raznih insekata. Zbog toga uvijek nosimo tzv. malu apoteku, koja uključuje topikalne antihistaminike, kortikosteroidnu kremu i oralne antihistaminike.

Nedjelja, 20. juni, Očekujem priliv pacijenata

Nedjelja je dan za odmor, posebno nakon jučerašnjeg slavlja. Priprema za prvi radni dan. Čitanje stručne literature je neizbježno. Tokom vikenda ljudi su provodili vrijeme u prirodi i na suncu. Sutra očekujem veliki broj pacijenata s alergijama koje su tipične za ljetne mjesece (najčešće su alergije na sunce, travu, razne biljke). Vjerovatno će i ujedi insekata biti česti.

Ponedjeljak, 21. juni, Imamo alergijske reakcije

Prvi radni dan nakon vikenda. Očekivanja su se obistinila. Dolazi veliki broj pacijenata s već navedenim alergijama. Neke su slabijeg intenziteta, a neke jačeg. U zavisnosti od toga, zavisi i terapija. S pacijentima koji imaju generaliziranu alergiju, koja uključuje veći dio kože, ordinirana je antibiotska terapija sistemskim antihistaminicima. S tim pacijentima smo u stalnom kontaktu putem telefona, da ne bi došlo do pogoršanja kliničke slike. Kod blažih alergijskih reakcija terapija većinom podrazumijeva lokalne kortikosteroide, oralne antihistaminike te hidratantne kreme i masti za njegu kože.

Utorak, 22. juni, Ujed pčele

I dalje je povećan priliv pacijenata s alergijama. Danas bih izdvojio dva pacijenta starije životne dobi koja su se javila zbog ujeda pčele (pčelari). U slučaju ujeda, pčela ostavlja žaoku u koži te se otrov polako oslobađa. Neophodno je ukloniti žaoku pincetom i uključiti lokalnu kortikosteroidnu i antihistaminsku terapiju zbog prisutnog otoka i crvenila na mjestu ujeda. Ordinirane su intramuskularne injekcije, koje sadrže kortikosteroide i antihistaminike te predstavljaju prvi terapijski mehanizam u ovakvim stanjima. U slučaju ujeda pčela kod djece, roditeljima dajem svakako savjet da stavljaju hladne obloge svakih pola sata na mjesto ujeda.

Srijeda, 23. juni, Dječak s opekotinama

Na pregled dovode 10-godišnjeg dječaka, koji je zadobio opekotine od sunca na bazenu. Intenzivno crvenilo kože, uz blagi edem (otok) i subjektivni osjećaj svrbeža kože, bolne na dodir. Ordinirana je terapija u vidu obloga borne kiseline dva puta dnevno (15 minuta), uz nanošenje hidratantnih krema. Savjet za roditelje – učestalo tuširanje hladnijom vodom. Nakon tuširanja, kožu ne treba u cijelosti osušiti peškirom, nego na vlažnu kožu nanijeti hidratantne losione koji će se bolje apsorbirati u kožu te je bolje hidratizirati.

Četvrtak, 24. juni, Otkrivam melanom

Gostovao sam na regionalnoj televiziji, gdje se snimala emisija o zaštiti kože i prevenciji nastanka karcinoma kože. Pri dolasku na posao, u čekaonici me dočekao pacijent koji je povrijedio madež prilikom košenja trave. Nažalost, uspostavljena je dijagnoza, uz dermatoskopski pregled – maligni melanom. Preporučena je hirurška ekscizija nevusa, uz patohistološku verifikaciju. U razgovoru, pacijent navodi da je promjena uočena prije dvije godine, ali nije obraćao pažnju na to, kao i da je promjena mijenjala oblik, boju, izdizala se iznad nivoa kože, a sve je bilo praćeno intenzivnim svrbežom.

Petak, 25. juni, Uspješno izvađen krpelj

Radni dan protječe mirno, bez intervencija i zahtjevnijih tretmana. Pred kraj radnog vremena primamo poziv osobe ženskog spola, koja navodi da je primijetila promjenu na koži lijeve potkoljenice, a koju nije ranije imala. Pacijentica dolazi na pregled i navodi da je došla s Trebevića, gdje je vozila bicikl. Prilikom pregleda uspostavljeno je da se radi o ujedu krpelja. Uspješno smo odstranili krpelja pincetom, rotirajući u suprotnom smjeru od kazaljke na satu. S obzirom na to da nije došlo do reakcije kože i lokalnog otoka u blizini ujeda, preporučene su hladne obloge i kontrola za 24 sata.

LIDER