ebola 10813 750x422 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Demokratska Republika Kongo večeras je izvijestila o ponovnoj pojavi virusa ebola u istočnom dijelu centralnoafričke zemlje, više od dva mjeseca od prethodno zabilježenog slučaja.

Pacijentkinja, koji je preminula, bila je supruga čovjeka koji je preživio ebolu. Uzorci su poslati u Nacionalni institut za biomedicinska istraživanja u glavni grad Kinshasu, kako bi se utvrdilo da li postoji veza sa prethodnom pojavom virusa, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije u Africi.

“Želim da poručim mojoj braći i sestrama u gradu Butambu da ne paniče. Učinićemo sve što možemo da uklonimo ovu bolest što je prije moguće”, poručio je ministar zdravlja Eteni Longondo.

Ekspertiza i kapacitet lokalnih zdravstvenih timova su od ključnog značaja za registrovanje ovog novog slučaja ebole i popločavaju put ka pravovremenom odgovoru, rekao je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Afriku, Matshidiso Moeti, te dodao da ta organizacija pruža podršku u rešavanju situacije.

U novembru prošle godine, vlasti Konga su proglasile kraj 11. pojave ebole u provinciji Equateur, kada je zaraženo najmanje 130 ljudi, a 55 preminulo.

Deseta epidemija ebole u augustu 2018. godine je bila druga najveća u svijetu, kada je bilo 2.287 smrtnih ishoda i 3.470 zaraženih, kao i 1.171 preživjeli.

Ebola je tropska bolest koja se prvo pojavila 1976. godine u Sudanu i Kongu, a prenosi se sa divljih životinja na ljude.

Bolest je izazvala globalni alarm 2014. godine, kada je najveća svjetska kriza počela u Zapadnoj Africi, od koje je preminulo više od 11.300 osoba i zaraženo je oko 28.600 osoba i u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.