Dr. Lejla Poljskić: Nadamo se skorom kraju intenzivne pandemije

1644595824 lejla pojskic 750x427 1

Doktorica Lejla Pojskić, genetičarka i članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, gledateljima N1 je približila saznanja o najnovijoj varijanti omikron soja, o pravilnom testiranju na COVID-19 i važnosti vakcinacije. No, prije svega, odgovara na pitanje – da li je pandemija pri kraju, šta da očekujemo?

“S obzirom na parametre koje mi pratimo – možemo se nadati skorašnjem kraju intenzivne faze pandemije”, prognozira na početku razgovora doktorica Pojskić.

No, koronavirus će opstati i dalje, upozorava.

“Virus kad jednom dođe u populaciju – on ostaje trajno. On evoluira zajedno s nama, od onog momenta kada pređe sa životinja na čovjeka – trajno se zadržava u ljudskoj populaciji”, dodaje.

Iako su u posljednje vrijeme kod zaraženih pacijenata kliničke slike mahom lakše, Bosna i Hercegovina bilježi veliki broj smrtnih slučajeva.

“Sve dok imamo makar jednog umrlog sa koronavirusom, mi moramo imati naglašene protupandemijske mjere”, naglašava doktorica.

Kao razloge visoke smrtnosti bh. stanovništva izdvaja još uvijek nisku stopu vakcinisanih.

“To s pravom možemo reći, jer se vide razlike između, primjerice Sarajeva, kao najnaprednijeg regiona u tom smislu u BiH, i nekih drugih gradova gdje je vakcinacija daleko ispod 20 posto”, objašnjava doktorica u programu N1.

Novootkrivena podrvrsta navodno ne pošteđuje ni vakcinisane, ali ni one koji su nedavno preboljeli COVID 19. Pojskić je ponudila naučno objašnjenje za to.

“Broj ljudi koji nemaju dovoljan broj antitijela da se odupru novim varijantama, pružaju mogućnost širenja novih sojeva. Iako tokom pandemije pratimo intenzivno mijenjanje virusa – omikron varijanta je najviše promijenjena od svih. Upravo zato, veliki broj njegovih mutacija neminovno vodi ka slabljenju virusa”, objašnjava genetičarka.

Odgovorila je i na često postavljeno pitanje – zašto neko više puta u kratkom periodu oboli od COVID-a 19?

“Kad osobe ne razviju dovoljan imunitet ka prethodnoj varijanti, organizam neće moći prepoznati omikron”, govori doktorica, a potpuno pojašnjenje poslušajte u videu ispod.

Evropska agencija za medicinu odobrila je nedavno upotrebu i promet lijeka protiv korona virusa „Paxlovid“. Već se može naći na u Velikoj Britaniji i Srbiji. Upitana o tome da li budućnost borbe sa koronavirusom leži u lijekovima poput ovih, doktorica još jednom podsjeća na važnost vakcinacije, zbog njenog preventivnog dejstva.

Kako prepoznati novi soj?

“Ne postoji nikakva specifičnost u simptomima. Na osnovu njih ne možemo jasno razgraničiti nekad ni neke druge respiratorne viruse od SARS COV 2. To se može postići samo molekularnom analizom”, navodi Pojskić upitana o najnovijoj podvarijanti omikron soja, koja je nedavno registrovana i u našoj zemlji.

Pojskić naglašava da je saznanje o tome da li nas je mučila prehlada ili zaraza koronavirusom moguće postići samo testiranjem.

No, upozorava da, bez iskustva, nije lako pravilno izvesti test.

“Ukoliko nemate nikakvog iskustva, vrlo lako ćete pogriješiti. Pored nepreciznosti prilikom izvođenja testa, naredna stvar o kojoj treba povesti računa jeste činjenica da ne daju svi proizvođači istu garanciju. Tačnije, nisu u mogućnosti da proizvedu visokospecifične i senzitivne testove, ali su ipak na tržištu”, govori Pojskić.

Naglašava i važnost razumijevanja pravilnog uzorkovanja.

“Ukoliko obuhvatite što više ćelija sa površine sluzokože – veća je vjerovatnoća da će test biti pozitivan”, rekla je

Ističe da je jako veliki broj lažno negativnih testova, no da su oni pozitivini gotovo uvijek zaista pozitivni, te poziva građane da se u tom slučaju, ukoliko je test popraćen i ozbiljnijim simptomima, obrate svojim ljekarima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE