Screenshot 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Pojavu delta varijante virusa možemo očekivati i u našem regionu već tokom ljeta, a ako pravovremeno ne preduzmemo odgovarajuće mjere, najesen nas očekuje novi epidemijski talas, čije razmjere je teško predvidjeti. Nesumnjivo je da će negativno korelirati sa stepenom vakcinalnog obuhvata našeg stanovništva, kaže u intervjuu za Oslobođenje prim. dr. Željko Ler, epidemiolog u penziji, odgovarajući na pitanje šta Bosnu i Hercegovinu očekuje najesen sa dolaskom eventualno novog delta soja koronavirusa.

Vrijeme je za nove epidemiološke mjere?

– Kako je već rečeno, ljeto treba iskoristiti za provođenje masovne vakcinacije, kao najefikasnije protivepidemijske mjere. Treba voditi računa i o okupljanju velikog broja osoba, naročito ako su većinom nevakcinisane, kako na otvorenom, tako i u zatvorenim prostorima zbog zaštite od ljetnih vrućina. U svim tim situacijama se mora ograničiti broj prisutnih osoba te produžiti mjeru nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičke distance. U tom kontekstu je važno napomenuti da je za novu varijantu virusa procijenjeno da se s jedne zaražene osobe prenosi na pet nezaraženih, za razliku od do sada poznatih sojeva kod kojih je taj odnos bio 1:3. Dakle, ne opuštati se i pored nešto povoljnije epidemiološke situacije u ovom momentu.

Pogoršanje situacije moguće i tokom ljeta

– Naravno da će ljetna turistička sezona, s većim brojem putovanja i većom fluktuacijom ljudi, donijeti i veći epidemiološki rizik od unošenja i vrlo intenzivne distribucije nove varijante virusa, što će sigurno rezultirati većim brojem novozaraženih i novooboljelih osoba. Iako ublažene, higijensko-profilaktičke i protivepidemijske mjere se ne smiju u potpunosti zanemariti, nego ih treba provoditi u već spomenutim situacijama.