AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Sunčane naočale već dugo nisu samo modni detalj, nego prijeko potreban aksesoar u zaštiti jednog od najosjetljivijih organa kod čovjeka-oka od UV i UVB sunčevih zraka.

Sunčeve zrake mogu biti opasne za očnu leću, ali i žutu pjegu koja, kako nam je kazala dr. sci. Melisa Ahmedbegović-Pjano, specijalista oftalmolog, predstavlja mjesto najjasnijeg vida.

– Kao posljedica dugotrajnog izlaganja ovim zrakama, može doći do pojave mrene ili makularne degeneracije. Ali, ono što je važno znati i što često ističem i svojim pacijentima, je to da sunčane naočale nije važno samo nositi u ljetnim mjesecima, kada sunce najjače grije, nego tokom cijele godine. Zimi je jako važno zaštititi oko od refleksije svjetlosti koja nastaje na snježnoj površini, a sunčeve zrake mogu proći čak i kroz oblake – kaže Ahmedbegović-Pjano.

Ahmedbegović-Pjano: Ne znači da skuplje brendirane naočale uvijek pružaju bolju zaštitu 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira sunčanih naočala?

– Važno je pripaziti da stakla imaju sto posto blokadu i UVA i UVB sunčevih zraka. Prirodni zaštitni mehanizmi oka filtriraju i do 90 posto štetnih sunčevih zraka u odrasloj dobi, dok je kod male djece situacija obrnuta, samo oko 10 posto, pa je rizik za oštećenja puno veći. Iznimno je važno naglasiti da se treba obratiti pažnja i na zaštitu očiju kod djece. Ono što bih savjetovala jeste da mališane, već od ranog djetinjstva treba naviknuti na nošenje sunčanih naočala.

 Jesu li sunčane naočale sa polariziranim staklima najbolji izbor? 

– Polarizirana stakla umanjuju odbljesak svjetlosti, pa su stekla popularnost, naročito kod osoba koje nisu na otvorenom samo u slobodno vrijeme, nego im je to u sklopu zanimanja (policajci, mornari…). Pored njih, najveću korist kod ovakvih stakala imaju skijaši, biciklisti i drugi sportisti na otvorenom. Dakle, ako vam radno mjesto zahtijeva duži boravak na otvorenom, ne bi bilo loše izabrati takva stakla.  

U kojim slučajevima sunčane naočale trebaju imati dioptriju?

– U svim slučajevima kada osoba ima dioptriju na daljinu potrebno je da se ona ugradi i u stakla sunčanih naočala. O tome treba voditi računa kod odabira okvira, naročito ako osoba ima astigmatizam (stanje u kojem se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka), kada treba izbjegavati da okvir bude previše zakrivljen.

Jesu li skuplje naočale i bolje, odnosno kvalitetnije? Da li one bolje štite od UV zraka od jeftinijih?

– Pri kupovini važno je povesti računa o oznakama na naočalama, da li pružaju zaštitu od UV i UVB zraka. Pri tome ne znači da skuplje brendirane naočale uvijek pružaju bolju zaštitu od onih sa pristupačnijom cijenom, a koje također imaju ovu oznaku. Ono o čemu treba voditi računa je stepen zaštite leća naočala od štetnog UV zračenja. Najbolje ćete to provjeriti ako naočale imaju certifikat ili je na njima oznaka koja govori o vrsti UV zračenja. Osim toga, na naočalama stoji i postotak štetnog zračenja koje naočale blokiraju. Što je taj postotak veći, naočale su kvalitetnije, a poželjno je da to bude 100 posto.

Pružaju li bolju zaštitu od UV i UVB zračenja veće ili zakrivljene sunčane naočale od onih s manjim staklima?

– Veće naočale u svakom slučaju daju bolju zaštitu, jer ne samo da štite oko, nego i nježnu kožu oko očiju. Pri tome nije važna količina zatamljenosti stakla, jer i manje tamna stakla mogu imati dobru zaštitu.

Koje boje stakla pružaju najbolju zaštitu?

– Sivo smeđa ili sivo zelena boja naočala bolje štite oko od blještavila, ali stepen tamnoće stakla nije važan.

Faktor.ba