Dr. Nakaš: Dugoročni lockdown je rješenje, bez zatvaranja nema prekida infekcije, nemamo izlaza…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iza nas je dvodnevni i djelimični lockdown koji je izazvao oprečne stavove javnosti i struke u našoj zemlji. Prof. dr. Bakir Nakaš kaže da je situacija takva da sve snage i resurse moramo staviti u funkciju ukoliko želimo izaći iz ovakvog stanja.

-Očekujemo da će Vlada KS imati osjećaja za buduće mjere koje bi trebale imati vezu sa prethodna 2 dana lockdowna, jer bez zatvranja neće moći doći do prekida ove infekcije. Ozbiljnije mjere se moraju preduzeti na niovu FBiH, pa i cijele države koja je zaboravila na svoju obavezu da mora voditi računa o ovom stanju, poručio je infektolog Nakaš za O Kanal.
Dugoročni lockdown je rješenje?

-Kada kažem dugoročni, kažem lockdown koji treba dati rezultate, bez lockdowna od 14 dana ne mogu se očekivati neke velike promjene. Ovaj val nosi karakteristiku da se virus brže širi i da je broj onih kojima je potrebna medicinska pomoć daleko veći. Doći ćemo u situaciju koja nam nije potrebna ukoliko se ne učini nešto po ovom pitanju, upozorio je doktor Nakaš.

Od početka pandemije stručnjaci su na margini a političari su ti koji donose odluke, tvrdi dr. Nakaš.

-To je kap vode u moru, imamo jasan dokaz nemara državnog i etitetskog nivoa kada je riječ o nabavci vakcine. Država je pokazala pasivan odnos jer je računala na Covax sistem samo zbog toga što je potpisala ugovor. Ugovor kao što vidimo nije dokaz da ćemo dobiti vakcine. Nije samo riječ o vakcinama, nama nedostaje kiseonika, u proteklih godinu dana nismo našli za shodno da organizujemo proizvodnju kisika već čekamo u ovom vremenu da ga uvezemo, ističe dr. Nakaš.

-Došli smo do toga da nemamo izlaza već smo pred zidom, mora se naći izlaz iz ove situacije kazao je dr. Nakaš gostujući u Sunčanom jutru O Kanala.