Dr. Nakaš: Sve će biti uredu, samo nastavimo sa ovim mjerama, još tokom ljeta smo primijetili brži prijenos virusa

58ea4f9a df6c 4ebb 942f 0e450a0a0a66 bakir nakas preview

Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera – ističe dr. Bakir Nakaš

Infektolog Bakir Nakaš kaže da su se, od početka pandemije korona virusne infekcije, pojavljivale razne informacije o mogućim mutacijama virusa i njegovim novim sojevima.

– Jedna u nizu tih informacija je i ta iz Velike Britanije u kojoj se navodi da je soj dosta zarazniji i da se lakše prenosi i brže širi među stanovništvom. Za potvrdu postojanja novih sojeva potrebna je verifikacija naučne zajednice, a dotad, bitno je pridržavanje već ustaljenih epidemioloških mjera za sprječavanja širenja infekcije – naglasio je u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

Kako podsjeća, tokom ljeta u Bosni i Hercegovini zabilježen je nagli porast broja novozaraženih, koji je sve iznenadio.

– Zaključili smo da je, u tom periodu, virus pokazivao znakove povećane zaraznosti i bržeg prijenosa. Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera, koje nam mogu osigurati da eventualna pojava tog zaraznijeg soja u Bosni i Hercegovini može biti prevenirana našim odgovornim ponašanjem – naglasio je dr. Nakaš.