Dr. Nakaš: Sve će biti uredu, samo nastavimo sa ovim mjerama, još tokom ljeta smo primijetili brži prijenos virusa

58ea4f9a df6c 4ebb 942f 0e450a0a0a66 bakir nakas preview
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera – ističe dr. Bakir Nakaš

Infektolog Bakir Nakaš kaže da su se, od početka pandemije korona virusne infekcije, pojavljivale razne informacije o mogućim mutacijama virusa i njegovim novim sojevima.

– Jedna u nizu tih informacija je i ta iz Velike Britanije u kojoj se navodi da je soj dosta zarazniji i da se lakše prenosi i brže širi među stanovništvom. Za potvrdu postojanja novih sojeva potrebna je verifikacija naučne zajednice, a dotad, bitno je pridržavanje već ustaljenih epidemioloških mjera za sprječavanja širenja infekcije – naglasio je u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

Kako podsjeća, tokom ljeta u Bosni i Hercegovini zabilježen je nagli porast broja novozaraženih, koji je sve iznenadio.

– Zaključili smo da je, u tom periodu, virus pokazivao znakove povećane zaraznosti i bržeg prijenosa. Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera, koje nam mogu osigurati da eventualna pojava tog zaraznijeg soja u Bosni i Hercegovini može biti prevenirana našim odgovornim ponašanjem – naglasio je dr. Nakaš.