Dr. Nejra Jonuz-Gušić o ujedima zmija: Imamo dovoljno seruma, ali i građani trebaju biti odgovorni

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ljetna sezona samo što nije počela, a građani željno iščekuju odlaske u prirodu i druženja. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci sve je češća pojava zmija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, što stvara strah i paniku među građanima.

Za „Dnevni avaz“ o ovoj temi govorila je dr. Nejra Jonuz-Gušić, koja je istakla da građani nemaju razloga za brigu.

U toku nabavka

– U proteklom periodu nije bilo prijavljenih ujeda zmija, a što se tiče seruma, imamo ga sasvim dovoljno – istakla je dr. Jonuz-Gušić.

U Sarajevu, kako u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć tako i na punktovima, postoji dovoljno lijekova, navodi dr. Jonuz-Gušić te dodaje da nema potrebe za bilo kakvom panikom.

– Naši serumi su još u roku trajanja, a u procesu je i nabavka. Ostale terapije koje se koriste, odnosno analgetike, također imamo na tržištu – kazala je doktorica.

Savjeti građanima

Upravo tokom ljetne sezone, kada su ovi gmizavci najaktivniji i najlakše ih je uočiti, građani se trebaju ponašati odgovorno.

Jonuz-Gušić: Biti oprezan - Avaz

Jonuz-Gušić: Biti oprezan. Facebook

– Uvijek savjetujemo građanima da se prikladno obuku ako idu u prirodu. To podrazumijeva prikladne čizme, pantalone, majice, jer, i ako bi došlo do ujeda, da to ne bude direktno za kožu – navela je Jonuz-Gušić.

Kako prepoznati otrovnice

Otrovne zmije je lako razlikovati. Tijelo otrovnica je kratko i zdepasto i rijetko prelazi 60-ak centimetara. Glava je široka, srcolika ili trouglasta i uvijek jasno odvojena od tijela naglašeno uskim vratom.

Zjenice su uske ili ovalne, nikada okrugle. Ove zmije karakterizira tamna, vijugava leđna šara, koja može biti kontinuirana ili isprekidana.

Najzastupljenija vrsta

Jedna od najzastupljenijih vrsta zmija u Bosni i Hercegovini jeste poskok, koji je ujedno i najotrovnija i najveća zmija otrovnica u Evropi. Naraste u prosjeku oko 65 centimetara, vrlo rijetko prelazi 90 centimetara.

Najmarkantnija morfološka karakteristika poskoka je roščić koji se nalazi na vrhu njuške. Naseljava gotovo čitavu BiH, od mora do visokih planinskih ekosistema. 

Avaz