Portal 072info

Dr. Nela Sršen oštro protiv priče o drugom valu: Korona možda postane virusna prehlada

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi smo očekivali da će nakon karantena i zatvaranja u kućama incidencija pozitivnih slučajeva zaraženih pacijenata biti dosta visoka. Naprotiv, iz dana u dan vidimo da se smanjuje broj zaraženih – rekla je Nela Sršen, hirurg u sveučilišnoj bolnici u Padovi.

Pozitivno je to što i zaraženi kojima je potrebna hospitalizacija ne završavaju na respiratorima i nemaju toliko kritičnu kliničku sliku, rekla je dr. Nela Sršen u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojasnila kako bi se virus mogao pretvoriti, kao i neki ranije, u dio nas, našeg života i postati običan respiratorni virus koji izaziva prehladu.

– Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi, to znači da ne ubije gosta, čovjeka, već se prilagoditi, biti manje virulentan i pojavljivati se sezonski kao i svi drugi koronavirusi. Priča se o potencijalnom drugom valu, što loše utječe na ljude jer se zna kroz što se sve prošlo, a to na ljudsku psihu djeluje jako štetno i negativno. Virulentnost se smanjuje, pa ako i dođe drugi val, pretpostavljam da bi on mogao biti vrlo ležeran, možda se neće ni osjetiti u mjeri da bude kao i drugi sezonski virusi koji u kasnu jesen ili zimu mogu davati respiratorne, lagane probleme te postane virus prehlade – dodala je Sršen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Govoreći o drugom valu, kaže da tu misli na ekonomsku i psihološku krizu koje će se plaćati kao posljedica ovog iskustva.

Govorimo o nečemu što ne poznajemo, a uporno govorimo da će biti drugi val. Mislim da je i naša dužnost, liječnika i svih onih koji se bave i prenose bilo kakvu vrstu informacije, reći ljudima i ne inzistirati na činjenici da će biti drugi val. Možda, moguće, ali to ne znači da će drugi val biti kao što je bio prvi. Prvo zato što smo ga manje-više upoznali, možda znamo kako se ponaša. Drugo, tko nam govori da će biti isto tako virulentan’, rekla je Sršen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smatra da će to biti jedan od virusa prehlade.

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ljekari objasnili razliku između koronavirusa i obične prehlade

Redakcija

RIJEČ STRUČNJAKA: Jesu li PCR testovi u BiH validni?

Redakcija

Kod još 64 osobe: Novi slučajevi koronavirusa u FBiH

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME