o 5138058 1024


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Koronavirus i ozbiljne posljedice obično smo povezivali sa plućima, ali to nije jedini organ koji može pretrpjeti oštećenja. Profesor Zoran Radovanović ukazuje da korona oštećuje krvne sudove u cijelom organizmu, pa time može oštetiti i mozak.

-To je sistemska bolest, covid ne napada samo pluća. To nije infekcija koja se ograničava na taj jedan organ. To je infekcija koja oštećuje krvne sudove u celom organizmu. Kada se unutrašnji zid krvnih udova ošteti, onda se stvaraju ugrušci. To su trombovi koji krenu i posle nastaju ambolije. Nogu moraju da odseku zato što dođe do prestanka dotoka krvi u tom ekstremitetu. Istovremeno, često se dešava da u mozgu dođe do oštećenja. Mali krvni sudovi se začepe i onda, to je kao mnogo malih šlogova, objašnjava epidemiolog za Nova.rs.

Radovanović napominje da nedostatak kiseonika, a to je upravo ono što radi korona, može uzrokovati oštećenje mozga, a posljedice mogu da budu sporije reagovanje, konfuzija, kao i problemi sa pamćenjem. Dodaje da se upravo zbog problema sa zgušavanjem krvi primjenjuje odgovarajuća antikoagulantska terapija.

Radovanović podsjeća i na studiju koja nagovještava da korona može uticati i na koeficijent inteligencije.

-Postoji i studija, koja možda nije metodološki sjajno odrađena, ali pokazalo se da je kod jedne grupe britanaca koeficijent niži od očekivanog. Upoređivani su sa svojim parnjacima istog uzrasta, pola, obrazovnog nivoa i mimo očekivanja oni su prošli lošije na tim testovima. To je opet očekivano i ima logičnog opravdanja – ako dolazi do oštećenja krvnih sudova, pa i u mozgu, onda se prave te emboleje i dolazi do nedostatka kiseonika i izumiranja tkiva. Postoji takozvani plasticizam mozga, kod mladih može da se obnovi delimično ili potpuno, ali kod starijih to ide mnogo teže, tvrdi Radovanović i pojašnjava da pacijenti nakon skidanja sa aparata za vještačku ventilaciju mogu da budu konfuzni.

-Dešava se da ne znaju gde se nalaze i treba im vremena da dođu sebi. Ako prežive, a mnogi ne prežive mehaničku ventilaciju, navodi Radovanović.