Dr. Rifat Rijad Zaid: Sve nam dolazi na naplatu, dovodit ćemo marsovce

A8DBF144 F2BD 4606 B613 E272EA2B3DA0

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strurkovong sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH za N1 je kazao da su svi nagomilani problemi u zdravstvu FBiH, ali i BiH došli na naplatu za vrijeme pandemije korona virusa. Fali stručnog kadra, umor i iscrpljenost su sveprisutni, a na kraju ćemo “morati dovoditi marsovce da rade”.

“Uvijek je kadar najkritičniji. U vremenu smo pandemije, fale infektolozi, epidemiolozi, mikrobiolozi, intenzivisti. Tu smo oskudni. Oskudni smo bili i prije pandemije, a sada je sve došlo na naplatu”, rekao je u uvodu.

Situcija je slična u cijeloj BiH, FBiH, pa i u KS koji ima najveći broj stručnjaka iz polja.

“Možete misliti onda kako je u ostalim područjima, a imamo podatke iz svih dijelova FBiH”, rekao je.

U Zapadnohercegovačkom kantonu fali čak i ljekara opće prakse, a imali su periode velike zaraze i kod stanovništva i kod medicinskog osoblja. Sindikat je uložio 150.000 u opremu kako bi se osoblje što bolje zaštitilo.

Copy

Sagovornik Aleksandre Tolj Ružić je pitao kako da se nosimo sa velikim brojem zaraženim, odnosno ljekari koji snose najveći teret, a kadra fali.

“Na kraju ćemo morati dovoditi marsovce. Dolazi na naplatu višedecenijsko neulaganje u kadrove, neke od najboljih kolega su napustile zemlju. Moramo da radimo i pružimo pomoć i izborimo se sa pandemijom. Morat ćemo pobijediti”, rekao je za N1.

Dobra vijest i moru loših je to što ne manjka srednjeg medicinskog kadra.

“Sjećate li se egodusa doktora i zdravstvenih radnika? Mi srednji kadar u skorom roku ne možemo pripremiti za rad sa najtežim pacijentima, ali mogu da zauzmu pozicije koje nisu urgente, a kolege sa iskustvom da prebacimo na najodgovornije poslove. Sa doktorima to nije slučaj”, istakao je.

Svjetski standard je, kako je istakao, jedna medicinska sestra na jednog pacijenta. Ako su dvije – onda je stopa preživljavanja ogromna. U Općoj bolnici, zbog nedostataka kadra, jedna medicinska stestra ili tehničar su zaduženi za nekoliko pacijenata.

“Razvučeni smo sa sadašnjim brojem pacijenata za kadar koji imamo”, rekao je Rifat Rijad Zaid.

N1

Prethodni članakU Sarajevu za 60 godina bespravno izgrađeno čak 50.000 objekata
Sljedeći članakPjanić prvi put nakon odlaska igra protiv Juventusa, s Messijem napada tim bez Ronalda