vruce 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon što je toplotni val zahvatio našu zemlju, ljekari konstantno upozoravaju da se što manje izlazi napolje i da se pije što više tečnosti. Prema riječima doktorice Sabine Sarić, svi oni koji imaju zdravstvenih tegoba trebaju da potpuno izbjegavaju izlaganje suncu od 10 sati do 16 sati.

– Osobe sa zdravstvenim tegobama trebaju da borave u zatvorenim prostorima s klimatizacijom i nikako se ne smiju izlagati suncu. Također, djeca ne smiju izlaziti na ove vrućine. Moj savjet je uzimati jako puno tečnosti, a najbolja je voda – kaže dr. Sarić.

Doktorica navodi da one osobe koje moraju izaći na ovu vrućinu obavezno imaju pokrivenu glavu, pogotovo ako borave na otvorenom. Naime, postoji opasnost od toplotnog udara i sunčanice.

– Hidriranje, hidriranje, hidriranje – jer je to jako važno. Voda se mora piti. Također, treba jesti i dosta svježeg povrća, dok voće smijete, ali u manjim količinama, tj. jednu šaku dnevno i to ono voće koje sad trenutno sazrijeva. Meso nikako, kao i tjesteninu i hljeb. Ponavljam pijte vodu – istakla je dr. Sarić.