Dr. Safija Malkić: Ramazan iskoristiti za unapređenje naših odnosa

21 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pandemija koronavirusa ostavit će tragove kako na pojedinca tako i na porodicu, odnosno, širu društvenu zajednicu, a u kojem obimu i u kojim sve segmentima, kad se situacija za nekoliko godina stabilizira, pokazat će različita istraživanja i analize.

Ono što je evidentno i što je realnost jeste da smo se poslije početne začuđenosti i nevjerice polako počeli prilagođavati i privikavati na novi stil života. Rekla je ovo dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Različiti refleksi

Komentirajući utjecaj ove pošasti na porodične odnose, Malkić ističe da se u okviru „nametnutog“ koncepta življenja neki članovi bračne i porodične zajednice nisu snašli i da su se, nažalost, usljed prevelike blizine – udaljili. Drugi su se, kako kaže, zbog prekida udaljenosti približili.

– Također, imali smo vremena za promišljanje o našem mjestu u društvenoj zajednici, postali smo svjesniji svog mjesta i (be)značaja u društvu shodno našem (ne)djelovanju, odnosno, značaja humanosti pojedinca nasuprot emocionalnog siromaštva i neosjetljivosti za druge. Stoga su se mnogi aktivirali, dali svoj doprinos i pokazali empatiju i solidarnost prema ranjivim kategorijama, bolesnima i onima u stanju socijalne potrebe – rekla je Malkić.

Govoreći o utjecaju pandemije na smanjenje broja sklopljenih brakova, dr. Malkić ističe da bismo te podatke mogli očekivati u budućnosti, no da je situacija u vezi s pitanjem razvoda brakova, odgode ili apstiniranja od bračnih i porodičnih obaveza zabrinjavajuća i prilično slična u gotovo svim dijelovima svijeta.

Naći kompromis

Komentirajući dolazak svetog mjeseca, Malkić ističe da on jeste najdraži gost koji se „useli“ u domove, ali i u tijelo, srce i dušu, koji „zarobi“ ego i osvoji vjernike dobrotom.

– Ramazan trebamo iskoristiti za popravljanje, unapređenje naših odnosa u porodici i u prisustvu gosta koji nas na specifičan, nenametljiv način bodri i nadzire pokušati, omekšanog srca i duše, jedni druge bolje čuti i saslušati, razumjeti, oprostiti i naći kompromis kako bismo prevladali konflikte, prepirke i nesuglasice – kazala je dr. Malkić.

Pandemija opominje

Sintetizirajući pandemiju i ramazan, Malkić iznosi da te okolnosti, odnosno, spoj dvaju svojevrsnih opominjača i savjetnika potiče vjernike na dodatnu analizu njihovog stanja i na zaključak o nužnosti harmonije i sklada u porodici.

– Pandemija nas, na neki čudan način, opominje, naglašava usmjerenost članova porodice jednih na druge, a ramazan nas istinski savjetuje i opominje da, kao postači, pokažemo i iskažemo dodatnu susretljivost i tolerantnost prema svima, a posebno prema najbližima – istakla je dr. Malkić.