Dr. Stevanović o dešavanjima na KCUS-u: Vidjet ćete kako će se dalje razvijati

Na naše pitanje je li se otišlo predaleko u sukobu Vlade KS i uprave KCUS-a dr. Stevanović je rekao kako ne vidi nikakvu vrstu sukoba, i da vidi ono što je zakonska obaveza Vlade KS kao najvećeg finansijera – da ima uticaj na mogućnost upravljanja KCUS-om, jer je Kanton jedan od njegovih glavnih suosnivača.

“To što se upravne strukture KCUS-a postavljaju iznad KS, pa i Ministarstva u FBiH, je stvar ne zdravstvenih potreba, nego političkog odnosa i manipulacija”, komentarisao je za N1.

O menadžmentu KCUS-a

Kazao je i da je uprava KCUS-a nepravovremeno poduzela mjere i organizaciju svoje službe za vrijeme epidemije.

Umjesto da se bavi tim da obezbijedi kiseoničku potporu, timovima, uprava se bavila dijeljenjem lekcija i kukanjem da su preopterećeni. Trakavica sa respiratorima je politička manipulacija. Respiratori ispravni, ima još mnogo drugih respiratora koji su vrlo kvalitetni, ali ovi respiratori po karakteristikama nisu za liječenje teških oboljenja pluća”.

“Da je Vlada ili bilo ko, ko ih je instalirao, pitao stručnjake šta ovi respiratori mogu, rekli bi da, ali da u respiratorni centar ne mogu. Nije niko kriv, ni anesteziolozi, kriv je menadžment koji ne pita nikoga ko šta treba da radi“, istakao je u Novom danu dr. Stevanović.

Rekao je i da je on prije pet godina ušao u politiku jer je, kako je vaeo, politika toliko udavila struku, da struka nije mogla disati i reagovati. Kazao je da je jedini način da se politički angažirate i suprotstavite političkoj hobotnici.

Naglasio je i da se prije godinu dana trebalo kontaktirati Društvo anesteziologa i pitati ih šta im treba i to i nabavili.

Dr. Stevanović je uputio podršku kolegama, ljekarima sa KCUS-a, koji stoje iza pisma u kome se upozorava na stanje na Covid odjeljenju, nakon čega je uslijedila salva negativnih komentara na njegov račun.

Optužio Harisa Zahiragića

Hiljaditi put ponavljam da moje kolege na KCUS-u ulažu ogromne napore da spase svaki ljudski život. Rade u teškim uslovima jer im menadžment nije obezbijedio bolje uslove za rad i njihova je zasluga time i veća. Uvijek ću stajati iza svojih kolega. Vidjet ćete kako će se dalje razvijati – slomit će se kola na šefici Klinike za anesteziju koja je bila poslušnik tog menadžmenta i na šefu hirurških diciplina“, komentarisao je.

Istakao je i da ga je iznenadilo nepostojanje odgovorne reakcije SDA te da je “Zahiragić čak minimalizirao takvo nasilničko ponašanje”.

“To govori da iza ovih primitivnih napada stoji najviše rukovodstvo SDA a to govori u kolikoj su političkoj krizi unutar svoje stranke”, dodao je.

Neke od njegovih tvrdnji kada je riječ o tome zašto nije došlo do izbora Bogića Bogićevića na čelo Sarajeva, demantovao je vijećnik Jasmin Skorupan. Kaže, da dr. Stevanović ne govori istinu i da nema sestru, koju je ovaj doktor spominjao kao razlog njegovog neglasanja za Bogićevića.

Moguće je, ima li sestru ili nema ne znam, ali je činjenica da je Skorupan bio član Kluba SDP-a. Javio je prije sjednice da neće glasati za tu opciju jer je pod pritiskom, a razumijem i demanti – ako ste pod pritiskom pa ste popustili pa morate demantirati da ste pod pritiskom“, komentarisao je.

Rekao je kako je dogovor i koalicija bila čvrsta, izuzimajući Hadžibajrića.

Preostala trojka je amaterski odigrala ovu utakmicu, ali sve se to ne bi desilo da neovisni zastupnici SDA nisu nastojali da kupe vijećnike u Gradskom vijeću, što im je karakteristika, jer su to radili i prilikom izbora Skake“, kazao je dr. Stevanović.

Neki od zastupnika, odnosno vijećnika su na samoj sjednici promijenili svoj stav, iako su prije sjednice Gradskog vijeća – sve političke stranke – govorile da podržavaju izbor Bogićevića“, dodao je.

SDP opredijeljen da pravi sporazume

Dr. Stevanović je rekao da “trojci” odgovara jak SDP i da bez SDP-a nema koalicije i aktivnosti pred izbore 2022. godine.

Trojka je svjesna da postoje odgovarajuće slabosti pa tako i unutar SDP-a, ali je SDP opredijeljen da pravi sporazume sa svim opcijama koje nisu fašističke a koje će pomoći da se ova troglava hobotnica skine sa vlasti i da država počne konačno funkcionirati“, rekao je.

O kandidatkrinji za gradonačelnicu Sarajeva Benjamini Karić je rekao da s obzirom na to da je potpredsjednica SDP-a to pokazuje koliko se daje na značaju funkciji gradonačelnika glavnog grada BiH. Kazao je i da je Karić mlada žena, što je po njemu vrlo zanačajno, da je obrazovana i da odražava duh multietničnosti grada Sarajeva.

Kazao je i da imaju 15 potpisa za njeno imenovanje, očekujem da se to neće promijeniti, ali da ipak očekuje različite “začkoljice” s obzirom na to ” s kojom političkom opcijom su u sukobu”.

IZVORN1
Prethodni članakJewell: MMF će sagledati postignuti napredak u smislu provođenja reformi
Sljedeći članakJoš jedan kanton u BiH kreće u nabavku vakcina: Osluškujemo i osjećamo olakšanje