Dr. Tiodorović: Treća doza vakcine ipak neophodna

Dr. Tiodorović: Treća doza vakcine ipak neophodna

Srbijanski epidemiolog i član kriznog štaba dr. Branislav Tiodorović smatra kako će biti neophodna treća doza vakcine protiv koronavirusa.

“Treća doza vakcine će biti neophodna, toga moramo biti svjesni. Onoga trenutka kad nam bude jasno na osnovu studije kakav imuni odgovor imamo, znat ćemo i ko treba da primi tu treću dozu. Ali treća doza bit će za šest ili osam mjeseci. Ili će to možda biti kao kod sezonskog gripa. Da ćemo morati svake godine da primamo vakcinu”, kazao je Tiodorović.

On je istakao da se mora uraditi nacionalna studija o tome koliko građana Srbije ima imunitet na virus korona.

“Tek kada saznamo koliko je imunih, vidjet ćemo šta možemo očekivati u odbrani od virusa. I vidjet ćemo ko treba da primi treću dozu vakcine. Jer je jasno da će biti neophodna”.

Tiodorović je naglasio da će se kolektivni imunitet dostići ako ima 60-70 posto zaštićenih. Računajući tu i one koji su imunitet stekli vakcinacijom i one koji su ga dobili prirodnim putem.

Ipak, prije samo nekoliko dana, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da u ovom trenutku Srbija ne razmišlja o davanju treće doze vakcine protiv COVID- 19.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica