DR. ZUHDIJA ADILOVIĆ: Nova zgrada IPF-a za novi imidž Zenice

DR. ZUHDIJA ADILOVIĆ: Nova zgrada IPF-a za novi imidž Zenice

ZuhdijaIPF

U povodu izgradnje nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, te obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Muftijstva zeničkog i Islamske pedagoške akademije Akos.ba razgovarao je sa dekanom IPF-a, dr. Zuhdijom Adilovićem. U nastavku vam prenosimo razgovor bez korekcija:

Ove godine Islamska zajednica BiH u Zenici obilježava dva jubileja – 20 godina od osnivanja Zeničkog muftijstva i 20 godina od osnivanja IPF-a. Možete li nam objasniti razloge osnivanja IPF-a i da li je ovaj projekat ispunio svoje ciljeve?

Dr. Adilović: Ratne 1993. godine, dok su drugi bili okupirani aktuelnim dešavanjima, stradanjima, nestašicom, te organiziranjem odbrane, grupa intelektualaca u slobodnoj Zenici, pored svih spomenutih obaveza, prihvatila se tada pionirskog posla, da bi već 28. 8. 1993. godine u Zenici osnovala visokoškolsku obrazovnu instituciju s grandioznim naumom da se na njoj moderna vještina podučavanja i metodike u nastavi oplemene savremenim vrednotama islamske duhovnosti koje su bile nužne društvu urušenom strahovitom agresijom.

Osnivanjem Islamske pedagoške akademije Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u to vrijeme dobila je novu vrstu obrazovne institucije, koja se svojom temeljnom odgojno-obrazovnom svrhom i vjersko-pedagoškim usmjerenjem, u znatnoj mjeri, nadovezivala na tradiciju Darulmuallimina. Utemeljenjem ovakve visokoškolske institucije nastojalo se prvenstveno reagirati na promijenjene kulturno-religijske okolnosti, koje su nastupile nakon demokratskih promjena u bosanskohercegovačkom društvu, te uspostaviti nužne pretpostavke za kompetentniji odgovor na nove odgojno-obrazovne izazove.

Grad Zenica se gradi, od novih zgrada, gradskih puteva, kružnih tokova, zaobilaznica itd. Mi želimo ovom prilikom istaknut važnost izgradnje nove zgrade IPF-a koja je ujedno i najveća investicija u okviru IZ u BiH od rata. Šta nova zgrada znači za IPF i za Zenicu?

Dr. Adilović: Nama je čast i zadovoljstvo da je upravo naš fakultet jedan od nosioca projekta novog imidža grada Zenice, da smo izgradnjom nove zgrade učestvovali u ekonomskom napretku našeg grada i obezbijedili tako veliku insvesticiju.

Poznato je da IPF od početka djeluje u zgradi koja ne raspolaže dovoljnim prostorom za normalan rad fakulteta. Najbolji pokazatelj te činjenice jeste to što smo već odavno prinuđeni da 50% nastave izvodimo u iznajmljenim prostorijama zgrade jedne Osnovne škole na drugoj lokaciji u Zenici, što uveliko usložnjava i otežava našu osnovnu djelatnost – izvođenje nastave. Hvala Allahu, dž.š., nakon 20 godina traganja za adekvatnim rješenjem došli smo u fazu izgradnje respektabilne zgrade na atraktivnoj lokaciju u gradu, koja će zadovoljiti naše trenutne potrebe sa tendencijom srednjoročnog razvoja. Ovom zgradom, koja će biti monumentalna po svojoj arhitekturi, ali istovremeno funkcionalna i potpuno otvorena za građane, želimo dati svoj doprinos u promovisanju nauke, knjige, istraživanja, kulture, društveno-korisnih dešavanja u gradu koji je, prije svega, bio poznat po teškoj industriji. Zgrada sa prelijepim amfiteatrom, s više prostora za izložbe, s bibliotekom, kafiterijom, internet klubom, otvorenim restoranom, bit će definitivno najljepši kutak u Zenici za sve one koji žele dobro sebi, dobro svojima, gradu Zenici i široj zajednici.

Kapacitetima koje nova zgrada nudi, IPF će po prvi put biti u situaciji da da puni doprinos u razvoju visokoobrazovnog procesa u našoj sredini i postigne potrebne standarde u naučnoistraživačkom radu u BiH. Molim Allaha, dž.š., da nam pomogne da ovaj hairili projekat što prije okončamo.

Da li će se u Zenici otvarati medresa ili Islamska gimnazija?

Dr. Adilović: Ja sam jedan od onih, u Islamskoj zajednici, koji rade na tome da svaki veći grad u BiH ima svoju medresu. Smatram da su naše medrese svojevrsna odgajališta budućih generacija koje će biti izgrađene na univerzalnim vrijednostima vjere, a kvalitetno osposobljene u raznim strukama za iznalaženje rješenja za probleme savremenog društva. Govor o zeničkoj medresi nije prestao, rad na tom projektu je i zvanično započeo prije par godina, ja se nadam da ćemo uspjeti da ga u dogledno vrijeme i realizujemo.

Svjesni smo da je školski sistem unutar IZ odavno sazreo za reformu. Kako vidite u budućnosti organizaciju školstva od vrtića do fakulteta?

Dr. Adilović: Islamska zajednica formirala je tim za izradu strategije obrazovanja unutar institucija IZ i taj projekat je uveliko u toku. Iskreno se nadam da će ta strategija biti dobra osnova za konkretnu i sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema u IZ BiH. Naravno da su se okolnosti u bitnome promijenile i da je reforma koja će sve to uzeti u obzir i napraviti adekvatan uvid u stanje u okruženju po tom pitanju neophodna. Potrebno je, u tom smislu napraviti ozbiljna naučna istraživanja i na osnovu njih povući adekvatne poteze.

Ove godine ste otvorili novi odsjek na IPF-u, Odsjek za arapski jezik. S obzirom na potrebe tržišta rada kakvu transformaciju fakulteta planirate u budućnosti? Koje odsjeke još planirate otvoriti?

Dr. Adilović: Otvaranjem Odsjeka za arapski jezik i književnost mi smo realizirali svoj srednjoročni plan razvoja. Sada smo u fazi preispitivanja svrsishodnosti postojećih odsjeka, izrade plana za njihovo jačanje i reformu u skladu sa najnovijim kretanjima u tim oblastima na svjetskoj akademskoj sceni. Zatim smo u prioritet svojih aktivnosti u budućem periodu stavili drugi i treći ciklus putem kojih bi ojačali naučnoistraživački rad i njime obuhvatili dublju analizu statusa vjeronauke, kvaliteta edukacije u toj oblasti i koje su to mjere koje bi trebalo poduzeti u reformama da bismo došli do boljih rezultata. Prioritet je, svakako, i projekat učenja na daljinu, kako bi prije svega bošnjačkoj dijaspori omogućili pristup našim studijskim odsjecima i pomogli im da dođu do kadrova koji su im potrebni u organizaciji obrazovnih, odgojnih i socijalnih projekata među Bošnjacima u dijaspori. Zatim, otvaranje raznih centara za savjetovanje, pedagoški menadžment, pokaznog vrtića i osnovne škole, putem kojih bi znanje koje su naši svršenici stekli u najboljem svjetlu pokazali na praktičnim projektima koji će, ujedno, poslužiti kao primjer kako se u tim područjima mogu postići svjetski standardi i ovdje kod nas u BiH.

Nedavno ste otvorili vlastiti blog http://zuhdijaadilovic.com na Facebook https://www.facebook.com/zuhdijaadilovic na kojem pored Vaših stručnih radova objavljujete i kratke osvrte na aktuelne teme. Koji je vaš stav o općoj povučenosti bošnjačke uleme u svoje profesije, katedre? Zašto naša ulema ne dijeli svakodnevnicu sa vjernicima kroz komunikaciju preko interneta, društvenih medija, radija, televizije?

Dr. Adilović: Spoj tradicije i savremenosti je ključ uspjeha u svakoj profesiji i svim vremenima. Tako je i u našoj struci veoma važno koristiti dostignuća savremenog doba, naročito uvažavajući činjenicu da je internet glavno komunikaciono sredstvo narastajućih generacija na kojima ostaje budućnost. Ja sam se odlučio na ovakav potez s ciljem da svoj naučni rad učinim dostupnim široj javnosti, a naročito onima koji se ozbiljnije bave islamom, nadajući se da će ovaj moj projekat poslužiti kao primjer i drugoj braći profesorima iz reda naše bošnjačke uleme…

Da li se planirate kandidovati za još jedan mandat na mjestu dekana ili očekujete od viših nivoa da vas zaduže nekim drugim projektom?

Dr. Adilović: Ne, meni mandat ističe krajem školske 2013/2104 godine. Ne sumnjam da će naš fakultet odabrati najpodesniju osobu za ovu funkciju iz reda naših profesora, koji su se dobrano dokazali u svom dosadašnjem radu kao kvalitetni univerzitetski profesori.

Akos.bA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS