Dr. Zvizdić: Osip koji karakteriše majmunske boginje ima svoju evoluciju, počinje od lica i spušta se do tabana, bolest traje nekoliko sedmica

U Bosni i Hercegovini zabilježen je prvi slučaj oboljele osobe od virusa majmunskih boginja. Pacijent sa sumnjom na zarazu ovim virusnim oboljenjem javio se ovih dana u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je ispitivanjem i mikrobiološkom analizom potvrđeno da je riječ o toj zaraznoj bolesti. Specijalista virusolog dr. Šukrija Zvizdić u izjavi za Oslobođenje naglašava da ovaj virus nema visoku kontagioznost i ne prenosi se lako kao što je slučaj kod koronavirusa.

Uvećane žlijezde

Naš sagovornik pojašnjava da se danas virus prenosi sa čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom. Kada u čovječijem organizmu dođe do infekcije virusom, potrebno je da prođe vrijeme inkubacije od sedam do 14, odnosno i do 21 dan.

– Virusna infekcija se manifestuje povišenom temperaturom, osipom, zatim iscrpljenošću, bolovima u mišićima i leđima. Ono što ovu virusnu infekciju i bolest razlikuje od velikih boginja jesu povećane limfne žlijezde u svim dijelovima ljudskog organizma gdje se one nalaze, pojašnjava dr. Zvizdić, te naglašava da se osoba sa sumnjom na ovo oboljenje javlja ljekaru, za analizu se uzima materijal sa kožnih promjena, šalje na mikrobiologiju i PCR metodom se dokazuje ili odbacuje sumnja na ovo oboljenje.

Poslije inkubacije, nastavlja dr. Zvizdić, jedan do tri dana se javlja temperatura i potom karakterističan osip koji ima svoju evoluciju i sličan je drugim osipnim bolestima dječijeg uzrasta virusne etiologije.

– Osip prolazi faze i bitno je naglasiti da makula, papula, vezikula fustula i krusta ili krasta koja poslije određenog vremena otpadne može ostaviti, a i ne mora ožiljak. Što se tiče osipa, on počinje od lica, spušta se u donje dijelove tijela, posebno je izražen na rukama, dlanovima, odnosno tabanima i taj osip je karakterističan. Još jednom naglašavam da je sličan takav osip bio i kod velikih boginja, kaže dr. Zvizdić, dodajući da se u promjenama na koži nalazi virus u velikulama i zato taj intimni bliski kontakt dovodi do infekcije neinficirane osobe, budući da i u krastama virus opstaje duži period.

Trajanje bolesti

Bolest traje između dvije i četiri sedmice, nakon čega dolazi do ozdravljenja.

– Veoma je mali procent umrlih osoba, uglavnom su to pojedinačni slučajevi, tako da je teško reći koji je procent umiranja. Ali on je nizak jer se izražava u pojedinačnim slučajevima, naglašava dr. Zvizdić.

Oslobođenje