Dragan Čović: BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem

dragan covic 1

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović u intervjuu za portal Klix.ba odgovara na najaktuelnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Centralna izborna komisija.

CIK je nelegalan

– Za mene je CIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. novembra napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora dešava da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača, kaže Čović.

Poručuje da će HDZ praviti vlast sa onima sa kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

– Ja sam ponudio svima koji žele da imamo moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić će biti gradonačelnik, nema ko drugi biti, ističe.

Na pitanje kako vidi prijedlog Bh. bloka da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara Čović kaže:

– Razne ideje postoje, ali ja ne vidim kompetentnije osobe da bude gradonačelnik od Marija Kordića.

Čović odgovara i na pitanje šta će se dogoditi ako Kordić ipak ne bude izabran za gradonačelnika, da li će time uslovljavati funkcionisanje ostalih nivoa vlasti.

– Pa zašto bi uslovljavali. Pa Federacija je blokirana evo dvije godine. Za to su krivi oni koji su kompromitirali vrijednosti Ustava BiH , odnosno partneri sa kojima nismo uspjeli postići dogovor o Izbornom zakonu posljednjih pet godina”, ističe predsjednik HDZ-a.

Činjenica je da već godinama HDZ BiH dominira među Hrvatsima u BiH. Čini se kao da opozicija HDZ-u, u ovom nacionalnom korpusu ne postoji.

Prognoza o broju mandata

– Ja sam stavio politički subjekt koji svojim radom treba da dobije podršku. Ali evo kada pričamo o meni evo kazat ću vam da sam nekih sedam, osam dana prije izbora u Mostaru na sastanku sa gospodinom Johannom Sattlerom i Ericom Nelsonom kazao gospodinu Izetbegoviću da će HDZ dobiti 14 ili 15 mandata, vi ćete dobiti sedam, osam ili devet mandata. Ja vam nudim odmah da napravimo dvotrećinsku većinu. Ako bude obratno, ja opet pristajem da napravimo većinu sa vašim gradonačelnikom.

Nakon što se utvrde konačni rezultati za Mostar počet će i razgovori o raspodjeli funkcija.

– Desetak razgovora sam obavio do sada, a o funkcijama, to će niži nivoi dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo sa gradskim vijećem. Jasno je ko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je neko dodavao preferencije , već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti da postignemo dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovčna većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika, izjavio je Čović.

Odgovorio je i na pitanje da li želi treći entitet.

– Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome neko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet, kaže Čović.

Ponovio je i od ranije poznati stav da svaki narod treba birati, kako on kaže svog člana Predsjedništva BiH.

– Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdića, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo, istakao je Čović.

Pogrešna percepcija

Tvrdi da su priče o njegovom približavanju Miloradu Dodiku pogrešna percepcija.

– Pa ja redovno razgovaram sa gospodinom Izetbegovićem kao sa najvećim prijateljem. Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesuje. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali.

U svojim odlascima u Beograd sa Dodikom ne vidi nikakvu senzaciju.

– Evidentno meni neko daje poseban značaj i ulogu u BiH. Pa ja redovno odem u Crnu Goru i to niko ne objavi, a razgovaram sa predsjednikom te države. Ali otišao sam tu noć sa Aleksandrom Vučićem i to je bila tema svih tema. Kada sam u Zagrebu to više nije tema, ne objavi se.

Tvrdi i kako se nije politički udaljio od Sarajeva?

– Kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo sa Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričam”.

Objašnjava i zašto je još uvijek aktuelan stari saziv Vlade FBiH, formiran nakon izbora 2014.  godine.

– Pa to i jeste problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo . Moja ideja je da stavimo na list papira šta želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i nek on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo šta ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa šta ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li neko nama uskratiti pravo da biramo svoje predstavnike, da li će to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima.

Tvrdi kako mu koncept građanske biH u osnovi ne smeta.

Odnos s Komšićem

– Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Ko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to neko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU, napominje Čović.

Prema njegovim riječima BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog.

Kazao je i kako je sa Željkom Komšićem razgovarao na desetine puta.

– Posljednji put možda prije nekih šest ili sedam godina. Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na konstataciju da se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:

– Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva . Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Dejtonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati., naglasio je.

Objasnio je i šta znači termin “stolni grad” kada spominje Mostar.

– A zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu. To je naglasak da su to hrvatske institucije, iako pripadaju i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banjoj Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samo u Mostaru i bez obzira koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad, zaključio je Čović.

Oslobođenje.ba

Prethodni članakLijepa priča iz sarajevske hitne pomoći: Srce je počelo ponovo spontano kucati
Sljedeći članakŠOK IZNENAĐENJE ZA NOVU GODINU: Ko je Nihadu Alibegoviću poslao paket iz Londona?